Palestinere løper vekk fra tår
...
Palestinere løper vekk fra tåregassen som blir kastet mot folkemengden i Jerusalem fredag. Foto: Mahmoud Illean / AP / NTB scanpix
Midtøsten-kvartetten dypt bekymret over situasjonen i Jerusalem
Del
Midtøsten-kvartetten sier de ser på den økende spenningen i Øst-Jerusalem med dyp bekymring.

Kvartetten, som består av USA, Russland, EU og FN, sier i en felles pressemelding at de fordømmer hendelsene som har funnet sted i Jerusalems gamleby de siste dagene.

– Kvartettens representanter fordømmer sterkt terrorhandlinger, uttrykker sorg over alle tap av uskyldige liv forårsaket av volden, og håper på en rask bedring for de skadde, heter det.

LES: Tre israelere drept i bosetning på Vestbredden

De viser spesielt til situasjonen rundt Tempelhøyden, som muslimene kaller Haram al-Sharif.

– Kvartettens representanter ber alle vise sitt ytterste av selvbeherskelse, styre unna proaktive handlinger og jobbe mot nedtrapping av situasjonen.

Status quo

Videre heter det at de ønsker velkommen forsikringer av Israels statsminister om at status quo vil bli opprettholdt og respektert i området. De oppmuntrer Israel og Jordan til å samarbeide om dette.

Fem palestinere er drept og flere hundre er såret i sammenstøt med israelske styrker i Øst-Jerusalem og flere byer på Vestbredden de siste dagene. Konflikten om det hellige stedet er svært spent etter at to israelske politifolk ble drept ved høyden for en uke siden, og israelsk politi besluttet å montere metalldetektorer ved inngangen.

LES OGSÅ: Israel sender flere soldater til Vestbredden  

Både palestinske ledere og Jordan, som i henhold til Oslo-avtalen har overoppsyn med Tempelhøyden, har krevd at metalldetektorene fjernes øyeblikkelig. Inntil dette skjer har palestinernes president Mahmoud Abbas frosset all kontakt med Israel.

Brende advarer

Utenriksminister Børge Brende (H) har også reagert på situasjonen som utspiller seg mellom de to landene.

– Jeg er svært bekymret over de voldsomme sammenstøtene mellom palestinere og israelske sikkerhetsstyrker i Jerusalem og på Vestbredden den siste uken og i går, sa Brende lørdag kveld.

– Jerusalem er hellig for store deler av menneskeheten. Det er avgjørende ikke å rokke ved den skjøre balansen mellom religionene i byen. Gjeldende ordninger (status quo) for den hellige høyden må opprettholdes og respekteres, påpekte han.

LES: Israel: Sentrale Hamas-medlemmer pågrepet

Støtter tiltakene

Leder Yair Lapid i det israelske sentrumspartiet Yesh Atid støtter sikkerhetstiltakene. Han sier det er uærlig av palestinerne å påstå at detektorene har en annen hensikt enn å få folk til å føle seg tryggere.

– Det er uhørt å påstå at det å sette opp metalldetektorer for å redde uskyldige, er et angrep på islam eller friheten til å be. Det bidrar til vold og død uten grunn, sier han i et intervju til The Israel Project.

– Installeringen var en direkte respons etter terrorangrepet av tre muslimer, som var ment å være der for å be, hvor to israelske politimenn ble drept, fortsetter han.

LES OGSÅ: EU ber Israel og Jordan samarbeide om sikkerhetstiltak