Utenriksminister Børge Brende
...
Utenriksminister Børge Brende liker dårlig at norske kommuner har vedtatt boikott av israelske varer fra okkuperte områder. Her er han i møte med Israels statsminister Benjamin Netanyahu i januar i år. Foto: Frode Overland Andersen / UD / NTB scanpix
Midtøsten-konferanse uten noen av partene
Del
Verken Israel eller palestinerne kommer til fredskonferansen i Paris. Heller ikke den påtroppende USA-administrasjonen, med all sin påvirkningskraft, er representert.

I utgangspunktet var håpet å blåse liv i fredsprosessen i Midtøsten, men det er det ingen som lenger tror på. Statsminister i Israel , Benjamin Netanyahu har sagt at konferansen er «rigget» mot Israel.

LES: – Blir ikke fred av fredskonferanser

De franske organisatorene står likevel fast ved at konferansen har noe for seg. Mer enn 70 land er representert ved utenriksministre eller andre toppledere i Paris søndag, inkludert utenriksminister Børge Brende (H). Franskmennene mener Israel og palestinerne må få høre fra lederne at de fleste i verden ønsker en tostatsløsning og er lei av tiår med konflikt i regionen.

Målet er dermed å få verdenssamfunnet på banen igjen etter en periode der konflikten mellom Israel og palestinerne har druknet i annen regional elendighet.

DEBATT: Børge Brendes opptreden i Paris

Ifølge et utkast til erklæring fra konferansen vil deltakerne be Israel og palestinerne offisielt gjenta at de er for en tostatsløsning . I tillegg vil det internasjonale samfunn bekrefte at det ikke vil anerkjenne grenseendringer i Israel gjort etter 1967 uten at begge parter i konflikten godkjenner endringene.