Midtøsten-konferanse uten noen av partene

Verken Israel eller palestinerne kommer til fredskonferansen i Paris. Heller ikke den påtroppende USA-administrasjonen, med all sin påvirkningskraft, er representert.

I utgangspunktet var håpet å blåse liv i fredsprosessen i Midtøsten, men det er det ingen som lenger tror på. Statsminister iIsrael,Benjamin Netanyahu har sagt at konferansen er «rigget» mot Israel.

De franske organisatorene står likevel fast ved at konferansen har noe for seg. Mer enn 70 land er representert ved utenriksministre eller andre toppledere i Paris søndag, inkludert utenriksministerBørge Brende (H). Franskmennene mener Israel og palestinerne må få høre fra lederne at de fleste i verden ønsker en tostatsløsning og er lei av tiår med konflikt i regionen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Målet er dermed å få verdenssamfunnet på banen igjen etter en periode der konflikten mellom Israel og palestinerne har druknet i annen regional elendighet.

Ifølge et utkast til erklæring fra konferansen vil deltakerne be Israel og palestinerne offisielt gjenta at de er for entostatsløsning. I tillegg vil det internasjonale samfunn bekrefte at det ikke vil anerkjenne grenseendringer i Israel gjort etter 1967 uten at begge parter i konflikten godkjenner endringene.