Nord-Korea kan ha gjennomført
...
Nord-Korea kan ha gjennomført en kjernefysisk prøvesprenging. Nord-Korea har utviklet en hydrogenbombe som kan festes til den nye interkontinentale raketten landet har utviklet, meldte det nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA tidligere søndag. Her er landets leder Kim Jong-un fotografert under en inspeksjon søndag. Foto: Korean Central News Agency / Korea News Service via AP / NTB scanpix
Japan bekrefter at Nord-Korea gjennomførte kjernefysisk prøvesprengning 
Del
Japans regjering slår fast at Nord-Korea har gjennomført sin sjette kjernefysiske prøvesprengning. Ifølge Sør-Korea kan det være den kraftigste bomben hittil.

– Regjeringen bekrefter at Nord-Korea gjennomførte en kjernefysisk test, etter at vi har gått gjennom informasjon fra værvarslingstjenesten og annen informasjon, sier den japanske utenriksministeren.

Videre sier han at regjeringen har lagt ned protest ved den nordkoreanske ambassaden i Beijing før bekreftelsen, der de kaller enhver kjernefysisk test «fullstendig utilgivelig».

Forsvarsminister Itsunori Onodera sier departementet har sendt ut «snifferfly» som kan registrere radioaktivt nedfall.

–Vi skal gjøre vårt beste for å samle informasjon, sier han.

– Kraftigste hittil

Bekreftelsen kommer kort tid etter at kinesiske og amerikanske geologer slo fast at et jordskjelv, eller en eksplosjon, målt til styrke 6,3 hadde funnet sted ved Nord-Koreas område for kjernefysiske prøvesprengninger.

Militære kilder i Sør-Koreas opplyste at det er målt et jordskjelv til styrke 5,6 i Nord-Korea, noe de senere oppjusterte til 5,7.

Også de melder at skjelvet var kunstig, og at det tyder på at det var en atomprøve.

Sørkoreanske eksperter slår også fast at dersom det stemmer at det var en kjernefysisk test, var bomben fem til seks ganger kraftigere enn bomben som ble prøvesprengt for omtrent et år siden.

Ifølge japanske meteorologer kan bomben ha vært så mye som ti ganger kraftigere enn den siste kjernefysiske sprengladningen, som var på 10 kilotonn. Det tilsvarer 10.000 kilo med TNT.

Fullstendig uakseptabelt

Japans statsminister Shinzo Abe betegner prøvesprengningen som «fullstendig uakseptabel».

–Vi må legge ned en kraftig protest, sier han videre.

Ikke lenge etter det første skjelvet ble det registrert ytterligere et skjelv nær det samme området. Dette ble målt til en styrke på 4,6. Ifølge kinesiske myndigheter er det andre jordskjelvet sannsynligvis en «kollaps». Sørkoreanske meteorologer sier på sin side at dette etterskjelvet ikke fant sted.

Den sørkoreanske værvarslingstjenesten melder at den uvanlige seismiske aktiviteten skjedde i Kilju i den nordlige Hamgyong-provinsen.

Hydrogenbombe

Nord-Korea har utviklet en hydrogenbombe som kan festes til den nye interkontinentale raketten landet har utviklet, meldte det nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA søndag.

Hydrogenbomber, eller H-bomber, er langt kraftigere enn de relativt sett enkle kjernefysiske våpnene Nord-Korea antas å ha prøvesprengt så langt.

Men det er fortsatt uklart om nordkoreanerne har lyktes med å forminske sine våpen, og om de har en hydrogenbombe som fungerer. Ifølge landets statlige nyhetsbyrået har Nord-Koreas leder Kim Jong-un inspisert et slikt våpen ved landets kjernevåpeninstitutt.

KCNA skriver at Kim uttalte at hydrogenbomben var «et kjernefysisk våpen med supereksplosiv kraft laget ved egen innsats og teknologi».

Ytterligere press

Japans statsminister Shinzo Abe og USAs president Donald Trump er enige om �� legge ytterligere press på Nord-Korea for å få regimet til å endre sin politikk.

– Vi er helt enige om å samordne dette med hverandre og med Sør-Korea og samarbeide tett med det internasjonale samfunnet, for å øke presset på Nord-Korea og få landet til å skifte kurs, sa Abe etter telefonsamtalen søndag morgen.

Det var den tredje samtalen mellom de to lederne siden myndighetene i Pyongyang sist tirsdag fyrte av et ballistisk missil over den japanske øya Hokkaido.

Trump har tidligere advart med «ild og vrede» mot Nord-Korea, og uttalt at Washingtons våpen er «ladede og klare».