Iran og bosettere preger Netanyahus Trump-møte

Iran, bosetninger og ambassadeflytting ventes å stå på programmet når Israels statsminister Benjamin Netanyahu neste uke møter USAs president Donald Trump.

Trump tar imotNetanyahu iDet hvite hus 15. februar. De to har allerede snakket på telefon i en positiv tone, men de siste dagers utvikling medIsraels forsøk på å legalisere ulovlige bosetninger kan legge en demper på stemningen.

Den israelske nasjonalforsamlingen vedtok mandag en ny lov som "legaliserer" såkalte utposter, mindre israelske bosetninger som er etablert uten israelske myndigheters godkjenning påVestbredden.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Mye tyder på denne loven skal behandles i det israelske rettssystemet, og Trump-administrasjonen avventer å kommentere loven inntil det foreligger en relevant kjennelse, sier en anonym kilde iamerikansk UD.

– Ikke bra

Trumps talsmannSean Spicer medga torsdag 2. februar at de israelske bosetningene kan være "lite nyttige" med tanke på å oppnå fred, og i et intervju med Israel Hayom, videreformidlet av Haaretz fredag, sa Trump at veksten i bosetningene ikke er "bra for fred".

Tidligere har Trump gått ut med uforbeholden støtte til de israelske bosetningene.

Netanyahu blir av høyrefløyen i sin regjering, med utdanningsministerNaftali Bennett i spissen, bedt om å viderebringe et budskap til Trump om attostatsløsningen skal droppes. Bennett og justisministerAyelet Shaked argumenterer med at Trumps valgseier har åpnet for muligheten for å fjerne tostatsløsningen fra agendaen, skriver Haaretz.

Netanyahu, som selv har foreslått å opprettePalestina som en demilitarisert stat, har på sin side slått fast at han ser fram til å snakke om bosetningene med Trump, skriver Jerusalem Post.

Spicer har på vegne av Trump svart at Det hvite hus ser fram til å ta imot Netanyahu, skriverIsrael Hayom.

– Vårt forhold til det eneste demokratiet i Midtøsten er av stor betydning for begge lands sikkerhet, og presidenten ser fram til å diskutere fortsatt strategisk, teknologisk, militært og etterretningssamarbeid med statsministeren, har Spicer sagt.

Iran og ambassade

Netanyahu har satt av to dager iWashington før han drar videre tilAustralia, skriverHaaretz. Han har varslet at han kommer til å diskutere Trumps styrking av sanksjonene motIran.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det er antatt at Iran-saken kommer til å bli sentral under møtet, men det er også forventet atSyria-krigen og fredsprosessen mellom Israel og palestinerne blir diskutert.

Det vil heller ikke være noen overraskelse omflytting av USAs ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem står på programmet under møtet 15. februar.