Den østerrikske staten får overta Hitlers fødehjem

Østerrikske myndigheters hadde «full rett» til å ekspropriere Adolf Hitlers fødehjem, heter det i en kjennelse fra landets høyesterett. 

Landets myndigheter tok over det falleferdige bygget i byen Braunau am Inn i desember, etter at folkevalgte vedtok en lov rettet bestemt mot eiendommen. Det skjedde etter flere år med krangling mellom myndighetene og eieren Gerlinde Pommer, som siden 70-tallet hadde leid ut bygget til innenriksdepartementet. Pommer har nektet å selge eller pusse opp huset.

Myndighetene har argumentert med at det var nødvendig å tvinge fram en beslutning om saken for å forhindre at huset blir et pilegrimssted for høyreekstremister. Eieren klaget inn myndighetenes beslutning, og Østerrikes øverste domstol har behandlet saken.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Domstolen i Wien har konkludert med at ekspropriasjonen var «i det offentliges interesse». Eieren får økonomisk kompensasjon for eiendommen, og i kjennelsen heter det videre at ekspropriasjonen ikke var grunnlovsstridig.

Det er foreløpig ikke kjent hva myndighetene planlegger å gjøre med bygningen. Innenriksdepartementets ønske om å rive huset ble møtt med motstand fra historikere og andre politikere.

Adolf Hitler ble født i huset 20. april 1889. Hvert år på Hitlers fødselsdag samles antifascister utenfor, der det står en minnestein med teksten «For fred, frihet og demokrati. Aldri mer fascisme, minner millioner av døde oss om».