Australias regjering ber folket stemme over likekjønnet ekteskap via brev

Den australske regjeringen går inn for at folket kan stemme for eller imot likekjønnet ekteskap gjennom post. Beslutningen møter motstand. 

Etter planen sendes stemmesedlene ut den 12. september med svarfrist tidlig i november, ifølge Australias statsministerMalcolm Turnbull.

Han anslår at stemming gjennom post vil koste 122 millioner australske dollar.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Blir det flertall for å legalisere homofilt ekteskap, går forslaget videre til parlamentet. Ved et neiflertall får ikke de folkevalgte stemme over forslaget.

Ifølge meningsmålinger ønsker flesteparten i Australia å legalisere likekjønnet ekteskap.

Forkjempere for likekjønnet ekteskap sier de vil ta post-avstemmingen til retten, fordi de mener regjeringen går utover sin myndighet. De frykter at unge homofili-forkjempere ikke vil delta, fordi de sjeldnere bruker post.

Diskusjonen om på hvilken måte det australske folket skal avgjøre spørsmålet om likekjønnet ekteskap, har pågått i mer enn ti år.

Onsdag avslo det australske parlamentet forslaget om en nasjonal folkeavstemning for andre gang. Opposisjonspartiet Labor foretrekker, sammen med en rekke LHBTI-aktivister, at saken avgjøres i en avstemning i nasjonalforsamlingen, uavhengig av politisk partitilhørighet.

De mener en nasjonal folkeavstemning koster for mye og at den vil utsette homofile og deres familier for hatefulle ytringer.