Her kan det komme en ny kristen ungdomsskole

Misjonssambandet har i flere år jobbet med å få etablert en skole i Groruddalen, uten å lykkes. Lokalisering på Fjellhaug er plan B.

Fjellhaug utdanningssenter kan, om enn midlertidig, komme til å romme en ungdomsskole i tillegg til misjonshøgskolen og bibelskolen som er der fra før. HovedstyreformannLars Gaute Jøssang understreker at det kun er snakk om en nødløsning, og det han omtaler som en praktisk utvei hvis alle veier blir stengt.

– Vårt primære mål er å få etablert en skole iGroruddalen, men det prosjektet står i stampe. I den forbindelse er Fjellhaug kommet opp som en midlertidig løsning, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi gir oss ikke

Arild Langtind, styreleder for Groruddalen kristne skole, har jobbet i fire år med å få etablert en skole i området, men styret måtte før jul erkjenne at de ikke ville greie å få benyttet godkjenningen som utløper til sommeren.

– Men etter en liten tenkepause ble det på nyåret bestemt at vi ikke gir oss så lett. I slutten av januar ble det derfor sendt en ny søknad tilUtdanningsdepartementet, som forhåpentligvis vil gi oss en godkjenning til oppstart for perioden 2017-2020. Med andre ord fortsetter arbeidet med å finne egnede lokaler, sier han.

390 elever

NLM har fått godkjenning til å starte en grunnskole i Groruddalen for inntil 390 elever.Torleif Belck-Olsen, fremtidig rektor, sa i et intervju med Dagen i oktober i fjor at det er eiendomsmarkedet og regelverket som er utfordrende.

– Intensjonen er at det skal være mulig for private å starte skoler, men i praksis, når økonomien kommer inn, er det ikke slik. I byer som Oslo blir muligheten for private til å starte skole nærmest ikke-eksisterende, sa han.

Kritikk

Skolesatsingen i Groruddalen har sin basis i en gruppe foreldre med barn i skole- og førskolealder som har ønsket både å starte en alternativ lokal skole, og å opprette en NLM-forsamling. Skolen skal gjenspeile sammensetningen i befolkningen i dalen.

LES:Styrevedtak: Ingen kristen skole i Groruddalen i Oslo

Jøssang sier til Dagen at NLM har fått kritikk for å satse på skoledrift i områder der det er mange kristne fra før, og at flere har nevnt behovet for å tenke nytt og gå videre. Etablering av en skole i Groruddalen omtaler han som et langt dristigere prosjekt.

– En eventuell ungdomsskole på Fjellhaugtomten er siste utvei, og ikke det vi har sett for oss, understreker han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Flekulturelt område

Skolekonsulent i NLM, Sidsel Høland Olausson, opplyser til Dagen at Sinsen, der Fjellhaug ligger, også er et flerkulturelt område. 60 prosent av elevene ved nærskolene kommer fra andre kulturer.

– Nå er det også en ny t-bane som går rett fra Groruddalen til Fjellhaug, så forbindelsen dit er god. Men hovedvisjonen er å starte skole midt i Groruddalen. Fjellhaug kan være et mulig alternativ hvis det ikke går, sier hun.

Langtind bekrefter at Sinsen-området har omtrent den samme befolkningssammensetningen som i Groruddalen, og opplyser at det bare er en kilometer mellom dem.

Tenke nytt

– Der er mange områder i Oslo som er ganske lik Groruddalen, men vi som har dratt i gang prosjektet bor der, og har hjerte for stedet. Målsettingen har hele tiden vært å få etablert en skole der. Samtidig ser vi at det er bedre med skole på Sinsen enn ingen skole. Vi i styret er imidlertid tydelige på at Fjellhaug ikke er et første alternativ. Men hvis vi nå må jobbe to nye år, uten å lykkes, så har vi Fjellhaug i bakhånd.

LES OGSÅ:Rektor uten skole og uten elever

– Vi må bare prøve å tenke litt nytt, og få kontakt med enda flere folk. Jeg har tro på at et godt og langvarig arbeid vil bli belønnet en gang.

Ifølge Langtind skjer det mye spennende når det gjelder byutvikling i Groruddalen. Titusenvis av leiligheter og boliger skal bygges der. Det gjør at områder som tidligere ble regnet som uinteressante, har blitt mer aktuelle.

Velvilje

– Opplever dere velvilje fra politisk hold?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Ja, både fra lokalpolitikerne i bydelsutvalget og fraRådhuset. At det ble et politisk skifte i Oslo, har ikke hatt noen betydning for oss.

NLM har også fått godkjenning for å starte opp ungdomsskole i Drammen for inntil 180 elever, men også det er litt usikkert.

– Vi er i en prosess når det gjelder Drammen, og ser det an. Men helt i boks er det ikke, sier Jøssang.

Høland Olausson opplyser at Drammen er et veldig strategisk sted. Det er et flerkulturelt miljø der, og det et stort behov for ungdomsskole i byen.

NLM har godkjenning i Drammen til og med 2017.