PÅ TOPPEN: Fjellheim Bibelskol
...
PÅ TOPPEN: Fjellheim Bibelskole i Tromsø har aldri hatt så mange elever som i år. Her er en del av elevene på topptur til Hamperokken med lærer Per Inge Belt i forgrunnen. Foto: Per Inge Belt
Disse bibelskolene har flest gutter
Del
Bare fire bibelskoler har flere gutter enn jenter i høst - kan du gjette hvilke?

Det er fremdeles «det svake kjønn» som er i flertall på bibelskolene.

Tall som Dagen har innhentet viser at 6 av 10 er jenter.

Men det er noen unntak med flest gutter. Dette gjelder Ansgar Bibelskole i Kristiansand, Evangeliesenterets Bibelskole i Våler, Fjellheim Bibelskole i Tromsø og Veien Bibelskole i Bergen.

Vil «hjem»

Fjellheim Bibelskole startet i høst opp med 57 elever, og 30 av disse er gutter. En av disse er David Hovda (18) som kommer fra Nærbø på Jæren.

– Jeg hadde hørt mye bra om Fjellheim av andre som har gått her. Dessuten har skolen en tur til Sør-Amerika. Jeg er misjonærbarn fra Peru, så jeg gleder meg til å komme tilbake til mitt andre hjemland, sier Hovda til Dagen.

Han valgte også Fjellheim fordi han hadde lyst til å bo et skoleår i Nord-Norge.

Slippe lekser

– Hva betyr det for miljøet at det er så mange gutter på Fjellheim i år?

– Det blir kanskje noe traustere når vi er så pass mange gutter. Men det er fint for miljøet at det er omtrent likt fordelt mellom kjønnene, svarer David Hovda.

LES: Frister studenter med tur, tapas og tro

Han er i full gang med skolehverdagen på Fjellheim, og det oppleves positivt.

– Det er kjekt å slippe både lekser og prøver. Vi har mye bibelundervisning. Det var en av grunnene til at jeg valgte å gå her, for jeg vil bruke et år på å studere Bibelen, sier Hovda.

REKTOR: Thor Fremmegård. Foto: Ove Eikje

Rekordkull

Rektor Thor Fremmegård kan fortelle at årets elevkull er det høyeste i Fjellheims historie.

– Hva er årsaken til at det er flere gutter enn jenter i elevflokken?

– Jeg har ikke noen forklaring på det. I fjor var det stor overvekt av jenter, så dette varierer fra år til år. Vi har heller ikke gjort noe spesielt for å få flere gutter i elevflokken, svarer Fremmegård.

Gutter spiser mer

– Men det er ikke tvil om at når vi er mange gutter, så påvirker dette matbudsjettet, og det blir litt dyrere å drive skole, smiler rektor.

Alderen på elevene varierer mellom 19 og 23 år.

REKTOR: Hanne Sørmo. Stein Gudvangen Foto: Stein Gudvangen

– Flere av guttene er ferdig med sin yrkesutdannelse og har tatt fagbrev før de kommer på bibelskole. Dette fører til at vi har en del modne gutter i elevflokken som drar snittalderen opp, sier Fremmegård.

Alltid flest menn

På bibelskolen til Evangeliesenteret har det i alle år vært flere gutter enn jenter.

– En god del av våre elever er beboere på evangeliesentrene rundt i landet, og der er det flest menn, forteller rektor Hanne Sørmo .

LES OGSÅ: – Jeg fikk kultursjokk og ny livskurs

Hun legger til at gjennomsnittsalderen på deres elever er mellom 40 og 45 år, og dermed en god del høyere enn i andre bibelskoler.

– Det er bra for miljøet på skolen vår med en god flokk av begge kjønn. Vi har i år 27 menn og 15 kvinner, og det er en fin kombinasjon, sier Sørmo.

Stort flertall

Flere av bibelskolene har en stor overvekt av jenter. Dette gjelder Filadelfia Bibelskole i Oslo (125 av 155), Bibelskolen i Grimstad (75 av 116), Gå Ut Senteret i Trondheim (25 av 31) og Fjelltun Bibelskole i Stavanger (20 av 23).

På bibelskolen på Fossnes i Stokke er samtlige sju elever jenter. Rektor Per Bergene Holm mener at dette er tilfeldig.

– I fjor hadde vi omtrent like mange gutter som jenter, så dette varierer fra år til år. Vi har hatt mannlige søkere i år også, men av ulike årsaker har det ikke blitt noe med disse. Nå er det nye som har tatt kontakt, og vi håper fortsatt at det vil komme en til to mannlige elever i løpet av kort tid, sier Bergene Holm.

TRIVES: – Jeg trives på Fjellheim, sier David Hovda (midten), som er omkranset av Marit Berge og Ola Egeland. Foto: Privat