Studie: Færre selvmordsforsøk etter legalisering av homoekteskap

En nedgang i antallet tenåringer som prøver å ta sitt eget liv henger sammen med legalisering av likekjønnet ekteskap, ifølge en ny studie.

Selvmordsforsøksraten blant elever på videregående i USA falt med 7 prosent etter at ny ekteskapslovgivning trådte i kraft, og endringen var på hele 14 prosent blant homofile, lesbiske og bifile elever, ifølge studien.

Studien er publisert i legetidsskriftetJAMA Pediatrics. Forskerne sammenlignet 32 av de 35 amerikanske delstatene som har legalisert likekjønnet ekteskap før januar 2015 med statene som ikke hadde gjort det. De tok andre faktorer med i betraktningen, men likevel var konklusjonen at statene uten lovlig homoekteskap ikke hadde nedgang i selvmordsforsøk.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

–Dette er elever på videregående som, for det meste, ikke skal gifte seg i nær fremtid. Likevel bidrar lovliggjøringen av likekjønnet ekteskap til å redusere stigma knyttet til seksuell orientering, sier Julia Raifman, som ledet studien, i enuttalelse.

Selvmord har lenge vært utbredt blant ungdommer og er den nest utbredte dødsårsaken blant personer i alderen 10 til 24 år, etter ulykker. Studien viser at 29 prosent av homofile, lesbiske og bifile elever har forsøkt å begå selvmord de siste tolv måneder, mot 6 prosent av de heteroseksuelle elevene.

USAs høyesterett legaliserte likekjønnet ekteskap på nasjonalt nivå i juni 2015.