Secret Service-agenter slo lør
...
Secret Service-agenter slo lørdag ring rundt Donald Trump da noen forsøkte å forstyrre et valgkamparrangement på Dayton International Airport. Foto: Aaron P. Bernstein / Reuters / NTB scanpix
Skarp kritikk mot Trump etter vold på valgmøter
Del
Donald Trump får skarp kritikk både fra president Barack Obama og republikanske rivaler etter valgmøter preget av vold og uro.

Kritikerne mener Trumps retorikk nører opp under folks sinne og frustrasjon og skjerper rasemotsetninger.

KOMMENTAR: Derfor er ikke Trump bra for USA (og ikke for oss andre heller)

Fredag ble et valgkamparrangementet i Chicago stanset da hans tilhengere og motstandere barket sammen. Flere tok i bruk knyttnevene, kastet flasker på politiet og forsøkte å storme scenen. Blant dem som protesterte, var flere fra Black Lives Matter-bevegelsen.

Trump selv sa at hendelsene ga ham ny energi, og satte kursen mot valgmøter i Ohio . Der pekte han ut demokraten Bernie Sanders ' støttespillere som de ansvarlige.

– Folk ble hånet og sjikanert av disse andre menneskene, en del av dem representerte forresten Bernie, vår kommunistiske venn. Bernie burde stå opp og si stopp, stopp, til sine folk, sa Trump.

Secret Service

En ny illustrasjon på den spente stemningen kom også lørdag da flere Secret Service -agenter brått styrtet til for å danne en beskyttende ring rundt Trump da han holdt sin tale på flyplassen i Dayton .

En av Trumps støttespillere med bilde av milliardæren på T-skjorta i Dayton lørdag. Foto: William Philpott / Reuters / NTB scanpix
 

Ifølge CNN var årsaken at en demonstrant plutselig løp mot scenen. TV-bilder fra stedet viser at Trump tydelig skvetter, og at sikkerhetsfolkene raskt reagerer ved å stille seg rundt ham.

Situasjonen ble imidlertid raskt avklart, og en hoderystende Trump fortsatte talen.

Advarsel

Etter hendelsene i Chicago rettet Hillary Clinton en skarp advarsel til Trump.

– Hvis du leker med fyrstikker, så starter du en brann du ikke har kontroll over. Det er ikke lederskap. Det er politisk ildspåsettelse, sa hun.

LES: Alle mot Trump i republikansk debatt

President Barack Obama kommenterte også hendelsene og Trumps retorikk mot immigranter og muslimer, som mange mener har økt spenningsnivået kraftig rundt Trumps valgkamp.

– Amerika er ganske så storslått som det er, sa Obama på et arrangement i Texas , med henvisning til Trumps valgkampmotto.

– Det de som driver valgkamp burde fokusere på, er hvordan vi kan gjøre landet enda bedre – ikke spydigheter hentet fra skolegården, fabrikkerte fakta, religiøs og rasemessig splid, og definitivt ikke vold mot andre borgere, sa presidenten.

Republikansk kritikk

Trump møter også skarp kritikk fra republikansk side.

– Glem valget et lite øyeblikk. Det er en større sak i landet vårt, og det er det som skjer når en ledende presidentkandidat går rundt og nører opp under sinne, bitterhet og frustrasjon, sa Trumps rival Marco Rubio .

LES OGSÅ: Sanders, Cruz og Trump tok to stater hver

Fram til nå har størstedelen av Trumps valgkamparrangementer skjedd i områder dominert av desillusjonerte hvite som utgjør en stor del av milliardærens velgermasse. I Chicago er befolkningen mer sammensatt, med 33 prosent svarte og 29 prosent med latinamerikansk bakgrunn.