STEILE FRONTER: Både forkjempere og motstandere av å la ekteskapsforståelsen inkludere samkjønnede par, gjorde seg gjeldende utenfor Høyesterettsbygningen i Washington D. C.

Samlivsstrid såvidt begynt

Konservatives muligheter til å nekte salg av bryllupskaker, fotograftjenester og brudebuketter blir stridstema uansett hva amerikansk høyesterett bestemmer om ekteskapet.

Kristne bakere, fotografer og blomsterhandlere er blant dem som har havnet i juridiske tvister iUSA de siste årene. Felles for dem er at de har takket nei til å betjene homofile par i forbindelse med bryllup.

– Intensjonen vår var ikke å såre mennesker, sier den kristne bakeren Melissa Klein i en video som er lagt ut på Facebook.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Sammen med ektemannen Aaron drev hun «Sweet Cakes by Melissa» hjemme i Greshham, Oregon. Da de fikk en bestilling til et bryllup og Aaron spurte hva som var navnet til bruden og brudgommen, fikk han vite at det var to bruder.

– Jeg var svært unnskyldende og ville ikke såre følelsene deres, men sa at vi ikke laget kaker for homobryllup, sier Aaron Klein.

De ble klaget innfor myndighetene og opplevde protester i nærmiljøet. Resultatet ble at de stengte virksomheten høsten 2013. Nå har de fått et krav på 135.000 dollar, altså over en million kroner.

– Vi prøver bare å leve ut troen vår og leve slik Gud vil vi skal leve, sier Melissa Klein.

Aaron Klein mener man ikke skal tvinge noen til å gjøre noe mot deres vilje. En pengeinnsamling til ekteparet via tjenesten GoFundMe ble stoppet fordi man mente midlene gikk til et ulovlig formål.

Gudgitt ordning

Flere kristne frykter at det vil bli mange slike saker hvis homoekteskap blir innført i hele USA. Tirsdagens høring i høyesterett om emnet opplevdes dermed som en skjebnesvanger sak for mange kristne som har et tradisjonelt syn på ekteskapet. De ser på det som en gudgitt ordning mellom én mann og én kvinne. Den første delstaten åpnet for ekteskap mellom mennesker av samme kjønn i 2004. I løpet av denne våren skal de ni dommerne i høyesterett avgjøre om retten til å inngå ekteskap er grunnlovsfestet. I så fall faller forbudet mot samkjønnet ekteskap som fortsatt gjelder i 13 delstater.

Avgjørelsen tillegges betydning på nivå med dommen i saken Roe vs. Wade fra 1973. Denne slo fast at amerikanske kvinner har en grunnlovsfestet rett til å ta abort. Dette har imidlertid fortsatt å være et stridstema i den amerikanske opinionen.

Holdningsendring

Synet på homoekteskap har endret seg svært raskt i den amerikanske befolkningen. Nesten seks av ti amerikanere mener nå at homofile par bør ha rett til å gifte seg, ifølge en meningsmåling som ble utført for NBC og The Wall Street Journal i mars. Dette er omtrent speilvendt av resultatet fra juli 2003. Da viste en tilsvarende undersøkelse at bare rundt en tredel av amerikanerne støttet homoekteskap, mens 51 prosent sa at de var imot.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hvor krevende saken oppleves, kom klart til uttrykk i tirsdagens høring. På utsiden av høyesterettsbygningen sto hundrevis av demonstranter. Noen holdt opp skilt med påskrifter som «Man & Woman: United for Life, Open to Life» (Mann og kvinne: Forent for livet, åpne for livet». Andre ropte «Love Must Win!» (Kjærligheten må seire), og signaliserte på den måten støtte til homoekteskap.

Tvilrådig vippestemme

Det er ventet at høyesterettsdommer Anthony Kennedy – som de siste 20 årene har vært rettens vippestemme i spørsmål om homorettigheter – også denne gangen er den det vil være knyttet spenning til. I utspørringen av partene på tirsdag ga han uttrykk for å streve med å forstå hvordan høyesterett kunne omdefinere ekteskapet.

– Definisjonen har vært med oss i årtusener. Og det er veldig vanskelig for domstolen å si: Å, vel, vi – vi vet bedre, sa Kennedy.

Samtidig utfordret han også den andre siden og stilte utfordrende spørsmål også til dem som forsvarer den tradisjonelle ekteskapsforståelsen.

Viser til verdighet

Partene som forsvarte ekteskapet som en ordning mellom én mann og én kvinne, la vekt på det biologiske båndet mellom foreldre og barn. De spurte også hva som tilsier at man må nekte vigselsattest også til dem som måtte ønske å gifte seg med flere.

På den liberale siden ble det innvendt at ingen forventer at et par i 70–årene som gifter seg, skal få barn. Man framhever også at staten ikke har til hensikt å ta verdigheten fra noen, heller ikke samkjønnede par.

Advokaten som representerte Barack Obamas administrasjon, mener saken dypest sett dreier seg om likebehandling.

– Homofile og lesbiske mennesker er likeverdige. De fortjener lik beskyttelse i lovene, og de fortjener det nå, sa Donald Verrilli.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Sivil ulydighet

En rekke kristne talspersoner frykter at en omdefinering av ekteskapet skal føre til innsnevring av religionsfriheten i USA.

– Etter i dag har vi mer håp om at domstolen vil komme riktig ut, men jeg vet at uansett hva avgjørelsen deres blir, vil den ikke avslutte denne saken, sier president Tony Perkins i den konservative lobbyorganisasjonen Family Research Council.

Flere andre ledere har signert et opprop som advarer om at de vil ty til sivil ulydighet hvis ekteskapet blir omdefinert. Blant dem som har signert er Mike Huckabee og Rick Santorum, som begge har prøvd å bli republikansk presidentkandidat, og andre kjente konservative profiler som Franklin Graham, John Hagee og James Dobson, melder Fox News.

Jusprofessoren John Iznau spår i Christianity Today flere utfordringer mot kristne bakere og blomsterhandlere i årene som kommer. Men han mener situasjonen også åpner for et mer troverdig vitnesbyrd om hva kristen tro er og hva et kristent syn på ekteskapet er.