Datteren til 30 år gamle Alfre
...
Datteren til 30 år gamle Alfred Olango sørger over faren, som ble skutt og drept av politiet i San Diego. Over 800 mennesker er drept av amerikansk politi i år, og 127 av dem var ubevæpnede. Foto: Reuters / NTB scanpix
Over 800 skutt av politiet i USA i år
Del
Politiet i San Diego har gitt etter for presset og frigitt to videoer som viser hva som skjedde da en ubevæpnet 30-åring ble skutt og drept tidligere i uka. Over 800 mennesker er skutt av politiet i USA i år.

Drapet på ugandisk-amerikanske Alfredo Olango i San Diego-forstaden El Cajon tirsdag har nok en gang satt sinnene i kok i USA.

LES: Protester mot politivold over hele USA

30-åringen var psykisk syk og vinglet rundt i trafikken da han ble skutt, angivelig fordi politimennene trodde at e-sigaretten han holdt i hånden var et våpen.

Framprovoserte

Familiens advokat Dan Gilleon mener de to videoene av hendelsen viser hvordan politimannen som skjøt nærmest oppførte seg som en cowboy og framprovoserte en reaksjon fra en mentalt forstyrret person.

Drapet føyer seg inn i rekken av en lang rekke lignende drap i USA i år og utløste voldelige opptøyer og demonstrasjoner i San Diego.

Ubevæpnede

807 mennesker er drept av politiet i USA hittil i år, og av disse var 127 ubevæpnede, viser en database den britiske avisen The Guardian har opprettet.

Bare i september har amerikanske politifolk skutt og drept 76 mennesker, åtte av dem ubevæpnet.

LES OGSÅ: Politibetjent siktet for drap

Selv om 395 av de 807 som er drept i år var hvite, er drapsraten blant svarte over dobbelt så høy, går det fram av databasen.

42 av de drepte var kvinner, og 14 av ofrene var mindreårige, viser oversikten.