Klager på Bibelen

Bibelen har havnet på listen over de 
ti bøkene som biblioteker i USA får mest klager på. 
I Norge får Bibelselskapet både reaksjoner og 
spørsmål om Bibelen – men ingen klager.

Det er de religiøse synspunktene iBibelen som leserne klager over. Hvert år lager Det amerikanske bibliotekforbundet en liste over de ti bøkene som det klages mest over fra boklånerne. For første gang på nesten et tiår havner Bibelen på sjetteplass på denne listen for 2015. Rapporten fra fjoråret ble offentliggjort 11. april, og de skriftlige klagene kommer på grunn av bøkenes innhold eller intensjon, melderReligion News Service.

Direktør James LaRue i organisasjonen Office for Intellectual Freedom opplyser at klager mot Bibelen er en gjenganger i offentlige biblioteker og skoler. Det klages både over bokens synspunkter og at den i det hele tatt finnes på et bibliotek.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Uvanlig

– Men det er sju år siden Bibelen fikk så mange klager at de havnet på Topp-10-listen, sier LaRue.

– Det er så å si uttrykk for en lyst til å ta igjen hos folk som reagerer negativt på Bibelen, De har et behov for å uttrykke sin avsky overfor kristne som har uttalt seg imot aktuelle spørsmål i tiden eller kristne som har gått ut mot islam, sier han.

Norske reaksjoner

Det norske bibelselskap har ikke mottatt noen formelle klager på Bibelen, men reaksjoner og spørsmål får de en god del av.

– Vi får mer undrende spørsmål på epost og Facebook om tro og gudsbildet i Bibelen. Når man begynner å lese i Bibelen og starter på side én, går det ikke lenge før man kommer til en Gud som hevner og dermed et gudsbilde som oppleves uforenlig med det kristne gudsbilde. Noen sier at de av den grunn ikke kan tro, sier generalsekretærIngeborg Mongstad-Kvammen iBibelselskapet til Dagen.

Statistikken

Det amerikanske bibliotekforbundet opplyser at bare 291 av de 5.099 klagene de fikk inn i perioden 2000 til 2009, handlet om religiøse spørsmål. Det ble også klaget på bøker med klart seksuelle skildringer, stygg språkbruk eller de synes var upassende for målgruppen.

361 klager handlet om «homoseksualitet» og 274 om «okkult» eller «satanisk» innhold. 119 andre klaget over at bøkene var imot det tradisjonelle familiemønsteret.

En frykt

– Jeg tror denne Topp-ti-listen over klager avslører hva vi frykter mest av alt i vår kultur, sier LaRue.

Ingeborg Mongstad-Kvammen tror det er stort forskjell mellom Norge og USA når det gjelder reaksjoner på Bibelen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Den såkalte «nyateismen» har vokst seg veldig sterkt i USA, mens den ikke er like dominerende i Norge. Samtaleklimaet er noe vennligere her enn i USA. Reaksjonene vi får er dermed mer en slags undrende trosspørsmål enn direkte klager, sier hun.

«Looking for Alaska» av John Green toppet listen i 2015 på grunn av sitt seksualiserte innhold, ufine språkbruk og fordi den betraktes som upassende for sin målgruppe. Andre bøker på listen er «Fun Home» av Alison Bechdel, «Habibi» av Craig Thompson og «Two Boys Kissing» av David Leviathan. En gjenganger på klagelisten de siste årene har vært bøkene«Fifty Shades of Grey» av E. L. James.

Refleksjon

James LaRue oppfordrer folk til å lese og reflektere rundt bøkene som har havnet på Topp-ti-listen i USA. Mongstad-Kvammen er enig.

– Det vil jeg også oppfordre til, og da særlig Bibelen – boken som har formet vår kultur mer enn noen annen de siste 200 år, sier hun.