Hillary Clinton brukte en privat epostkonto mens hun var USAs utenriksminister fra 2009 til 2013. Foto: Kevin Lamarque / Reuters / NTB scanpix

Hillary Clinton brukte privat epost - kan ha brutt loven

Hillary Clinton kan ha brutt amerikansk arkivlov da hun brukte en privat epostkonto i jobbsammenheng mens hun var USAs utenriksminister, ifølge New York Times.

Clinton hadde ikke noen offisiell epostkonto da hun var utenriksminister fra 2009 til 2013. Derfor brukte hun sin private konto også i jobbsammenheng, og det kan ha vært et brudd på bestemmelsene om at all offisiell kommunikasjon skal kunne bevares for ettertiden, skriverNew York Times.

For to måneder siden ble 55.000 sider med eposter overlevert til utenriksdepartementet etter at Clintons rådgivere på forespørsel fra myndighetene hadde gjennomgått store mengder epost.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

En talsmann for Clinton forsvarer epostbruken og sier at hun handlet i samsvar med loven.

Clinton er storfavoritt til å bli demokratenes presidentkandidat i 2016, og hennes utstrakte bruk av privat epost opprører mange i det amerikanske arkivverket. Det har som oppgave å gjøre offentlige dokumenter tilgjengelige for blant andre Kongressen, historikere og journalister.

– Det er vanskelig å se for seg noen situasjon – med mindre det er snakk om en atomvinter – hvor det kan rettferdiggjøres at en virksomhet tillater en minister å kun bruke privat epost til offisielle formål, sier juristen Jason R. Baron, som tidligere ledet arkivverket National Archives and Records Administration (NARA).