Dylann Roof møtte via videolink i et fengslingsmøte etter kirkedrapene i Charleston. Foto: Reuters / NTB scanpix

Etterforsker Roof for terrorisme

Kirkedrapene i Charleston skal etterforskes som terrorisme, opplyser det amerikanske justisdepartementet. Dylann Roof (21) er siktet for de ni drapene.

Dylann Roof ble fredag framstilt i et kort fengslingsmøte. Han har tilstått drapene, og ifølge politikilder har han sagt at han ønsket å starte en rasekrig.

Mens delstatspolitiet i South Carolina etterforsker saken som en ordinær drapssak, har den føderale påtalemyndigheten parallelt besluttet å etterforske ham for hatkriminalitet og for å ha begått en innenriks terrorhandling, opplyser justisdepartementet fredag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Flere borgerrettighetsorganisasjoner hadde allerede tatt til orde for at drapene må etterforskes som terrorhandlinger.

– Dette var ikke bare et massedrap, ikke bare et tilfelle av skyting. Dette var en rasistisk terrorhandling, og hendelsen må behandles deretter, sier Cornell William Brooks som leder borgerrettsorganisasjonen NAACP.

Nektet kausjon

Roof er siktet for å ha drept ni personer i en afroamerikanske kirke i Charleston og for ulovlig besittelse av våpen. Roof var med via videolink på fengslingsmøtet fredag.

Dommeren nektet å sette en kausjon for ham for drapssiktelsen, men det ble satt en såkalt kausjonsforsikring på 1 million dollar for ulovlig våpenbesittelse.

Pårørende til de fleste av ofrene var til stede i rettssalen, og de fikk mulighet til å si noen ord.

– Måtte Gud vise nåde for din sjel, sa moren til det yngste offeret, 26 år gamle Tywanza Sanders, med gråtkvalt stemme. Også flere av de andre pårørende gråt, men Roof selv var helt uttrykksløs under hele fengslingsmøtet.

Kan få dødsstraff

Charlestons borgermester Joseph P. Riley sier han ikke er i tvil om at påtalemyndigheten vil be om dødsstraff for den siktede 21-åringen.

– Hvis vi først skal ha dødsstraff, må det være for denne typen saker, sa han, og la til at han selv er motstander av en slik form for straff, ifølge ABC News.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Guvernør Nikki Haley i South Carolina mener imidlertid at dødsstraff er en passende reaksjon.

– Dette er en delstat i sorg over drapene på ni uskyldige mennesker. Vi vil virkelig ønske at han blir dømt til døden, sier Haley i et intervju med TV-kanalen NBC fredag.

Nonner ber utenfor Emanuel African Methodist Episcopal Chucrch i Charleston der ni mennesker ble drept onsdag kveld. Foto: Brian Snyder / Reuters / NTB scanpix

Opptatt av rase

Roof hadde planlagt angrepet mot kirken i seks måneder og var svært opptatt av raseskiller, ifølge en romkamerat av ham.

– Han sa han ønsket å starte borgerkrig, og at han skulle gjøre noe slikt og deretter ta sitt eget liv, sier Dalton Tyler til ABC News.

Også en venn av Roof sier 21-åringen ønsket å gjeninnføre raseskille.

– Han sa at han synes svarte som rase trekker ned den hvite rasen, sier Joey Meek til kanalen.

Ifølge Meek bodde Roof hos ham og moren i noen dager forrige uke, men han sier de ikke la merke til noe uvanlig i oppførselen hans. 21-åringen fullførte aldri videregående skole, og har jobbet i et arkitektfirma den siste tiden.

Fikk våpenet

Gjerningsmannen gikk inn i kirken under en bibeltime i den afroamerikanske kirken onsdag kveld. Her satt han sammen med kirkegjengerne i rundt en time før han skjøt og drepte seks kvinner og tre menn.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

21-åringen skal ha brukt en pistol i kaliber .45 under angrepet. Våpenet hadde han selv kjøpt i april, ifølge politikilder. Tidligere har det blitt meldt at han fikk våpenet i bursdagspresang av faren.

Den drapsmistenkte ble brakt til et ungdomsfengsel i Charleston-området etter at han ble pågrepet torsdag.

Les også:

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg av Dagen.

Les også
Obama kjente det ene offeret i kirkemassakren
Les også
21-åring pågrepet etter kirkeskyting i USA
Les også
Antatt gjerningsmann pågrepet etter kirkeangrep