Illustrasjonsfoto: Carlo Allegri / Reuters / NTB scanpix

Debatt etter drapet på Dallas-gjerningsmann

Politiet i Dallas brukte en robot med eksplosiver for å drepe mannen som er mistenkt for å ta livet av fem politifolk. Drapet skaper debatt om det etiske aspektet ved bruk av slik teknologi.

Politiet skal ikke tidligere ha brukt en slik metode for å håndtere en bevæpnet mistenkt. Sikkerhetseksperter og myndighetspersoner ansvarlige for lov og orden sier de ikke vet om andre episoder der politi har sendt inn en robot med hensikt om å drepe.

– Hvis dødelige roboter kan brukes i denne situasjonen, hvor kan de brukes ellers, spør jussprofessor Elizabeth Joh ved University of California, Davis.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Taktikken åpner et nytt kapittel i den stadig økende bruken av fjernstyring og halvautomatiske instrumenter for å bekjempe kriminalitet og redde liv, skriver AP. Metoden reiser spørsmål om hvorvidt det er formålstjenlig å sende inn en robot for å drepe farlige mistenkte, fremfor å forhandle fram en overgivelse.

Politisjef David Brown forsvarer politiets avgjørelser.

– Andre alternativer ville utsatt våre folk for stor fare, sier han. Også Dallas-ordfører Mike Rawlings sier det var riktig å bruke roboten, og han har ingen betenkeligheter med å bruke samme metode også i fremtiden.

– Det viktigste er å holde politiet vårt utenfor fare.

Les også
Obama: Ingenting rettferdiggjør skyting i Dallas
Les også
Politiet: – Dallas-gjerningsmann sa han ønsket å drepe hvite
Les også
37 drept i angrep mot sjia-helligdom i Irak
Les også
Fire politifolk drept under demonstrasjoner i USA
Les også
Fire politimenn drept i Texas