Amerikanerne marsjerte mot islamske lover

I over 20 amerikanske byer gikk folk lørdag i tog i protest mot islamske lover, men de ble møtt av vel så mange motdemonstranter.

Marsjene ble arrangert av organisasjonen ACT for America, som har som formål å bekjempe terror og fremme nasjonal sikkerhet. De protesterte mot sharialover som de framholder er uforenlige med vestlig demokrati og individets rettigheter.

Under enkelte av marsjene sørget grupper på ytterste høyrefløy, som Oath Keepers og Three Percenters, for vaktholdet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Demonstrasjonene ble arrangert samtidig som muslimer i USA har meldt om flere angrep og negativ behandling enn tidligere. Blant annet har flere moskeer blitt utsatt for brannstiftelse og hærverk, kvinner som går med hijab blir oftere trakassert, mens muslimske skolebarn opplever økt mobbing, ifølge rapporter.

Sharia-lover

Flere forskere peker på at det er ytterliggående islamister som ønsker å erstatte amerikanske lover med sharialover, ikke flertallet av USAs muslimer.

– I den offentlige sfæren er det ikke påkrevd eller forventet at muslimer skal bruke sine lover i et land der de utgjør en minoritet, sier Liyakat Takim, professor i islamske studier ved McMaster University i Hamilton i Canada.

Likevel har ti amerikanske delstater, blant dem Alabama, Arkansas, Arizona, Louisiana og Mississippi, allerede vedtatt lover som skal hindre at det gjøres bruk av utenlandske lover i rettssaker.

Motdemonstrasjoner

Motdemonstranter hadde møtt opp mange steder for å vise at det dreier seg om ubegrunnet frykt og en forvrengning av islam.

Hundrevis av motdemonstranter marsjerte gjennom Seattle bak en stor parole der det sto «Seattle står sammen med våre muslimske naboer». Deltakerne ropte «Ikke hat, ikke frykt, muslimer er velkommen her» på vei til byens rådhus der politi på motorsykkel skilte dem fra anti-sharia-demonstranter.

Foran Trump-bygget i sentrum av Chicago demonstrerte rundt 30 mennesker mot islamsk lov og uttrykte sin støtte for presidentDonald Trump, ropte slagord og holdt opp plakater som bannlyste sharialover. Nesten dobbelt så mange motdemonstrantene hadde samlet seg på den andre siden av gaten.