Ungarske muslimer er skeptiske til folkeavstemningen

Muslimer i Ungarn sier at de er skeptiske til regjeringens folkeavstemning om EUs flyktningkvoter søndag, som meningsmålinger viser har bidratt til økt fremmedfrykt i landet.

– Jeg begynner å føle at mitt eget hjemland avviser meg, sier Timea Nagy, en ungarsk muslim.

En meningsmåling utført av Publicus-instituttet for avisen Vasarnapi Hirek i august, viser at 35 prosent av 1.000 spurte mener at det er obligatorisk å hjelpe flyktninger. I 2015 svarte 65 prosent det samme. Ifølge folketellingen fra 2011 bor det 5.600 muslimer iUngarn.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I et forsøk på a dempe fremmedfrykten er det opprettet guidede turer i det nabolaget «Nye Buda», med besøk til moskeer og muslimske butikker.

– Det siste året, spesielt siden flyktningkrisen som forårsaker økte spenninger i det ungarske samfunnet, er dette en av våre mest populære turer, sier reiseleder Anna Lenard. Hun forteller at vandringene er en reaksjon på feilinformasjon i mediene og et forsøk på å vise bydelens menneskelige ansikt.

StatsministerViktor Orbán har uttalt at ungarerne har «ingen problemer» med den lokale muslimske samfunnet, men han mener atEU-kvoter for å omplassere asylsøkere, mange av dem muslimer, vil ødelegge Ungarns kristne identitet og kultur. Kun 545 av 177.135 asylsøkere fikk en eller annen form for oppholdstillatelse i Ungarn i 2015.