Illustrasjonsfoto: Robert Schlesinger / NTB scanpix

Én av ti gravide drikker alkohol

Én av ti gravide drikker under svangerskapet, ifølge en ny undersøkelse. Kvinner med høyere utdannelse er mest liberale til myndighetenes anbefaling om totalavhold.

Ni av ti kvinner sluttet helt å drikke da de oppdaget at de var gravide, skriver Aftenposten. Undersøkelsen er gjennomført av TNS Gallup for Actis, som er rusfeltets samarbeidsorganisasjon.

– Vi ser at mange ikke kjenner til skadepotensialet, og jeg tenker at man kanskje har vært for forsiktig med å fortelle om alvoret, sier generalsekretær Mina Gerhardsen i Actis.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kvinner under 30 og de med mer enn fire års høyere utdanning er mest åpne for å drikke under svangerskap. Undersøkelsen viser også at 13 prosent av befolkningen mener det er greit for gravide å ta et glass vin til middag.

Den svenske professoren og overlegen Agnes Wold sier imidlertid at selv om myndighetene kan anbefale totalavhold, kan man ikke si at man risikerer skader ved et ubetydelig alkoholinntak.

– Det er mange kvinner i Sverige som er helt skrekkslagne og har angst fordi de har drukket i begynnelsen av graviditeten. Det mener jeg er en alvorlig bivirkning av disse rådene, sier hun til avisen.

Les også
Færre tar abort i rike land
Les også
Flertall krever samtale før abort
Les også
Oldemor fikk vite at hun var gravid med tvillinger
Les også
Daglig dør 830 kvinner som følge av graviditet og fødsel
Les også
Jordmødre roper varsku om fødselsomsorg
Les også
Nordmenn splittes i surrogati-saken