LIVSVARIG: Uighuren og akademikeren Ilham Tohti ble i september dømt til livsvarig fengsel.

Uigurisk professor dømt til livsvarig fengsel i Kina

Den uiguriske økonomiprofessoren og menneskerettsforkjemperen Ilham Tohti ble i september dømt til livsvarig fengsel i Kina.

Tohti er en av Kinas fremste forkjempere for rettighetene til landets uiguriske minoritet, et muslimsk folkeslag vest i Kina. Tidligere i høst ble han stilt for retten i regionen Xinjiang, tiltalt for separatisme.

EU fordømte dommen på det sterkeste og kalte den «totalt urettferdig».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Unionen kritiserer også Kina for manglende rettssikkerhet og for ikke å ha gitt den tiltalte et skikkelig forsvar. Den ber samtidig kinesiske myndigheter løslate tilhengere av Tohti som er pågrepet i forbindelse med saken.

Tohti er kjent som en moderat kritiker av Kinas politikk i Xinjiang, der uighurene lenge har følt at deres kultur og religion blir undertrykt av myndighetene i Beijing.

Under rettssaken avviste han aktoratets bevisførsel og framholdt at studentene hans er blitt presset til å komme med uttalelser som skulle få ham dømt.

I slutten av november ble syv av studentene hans stilt for retten. De står tiltalt for å ha «splittet landet», ifølge Li Fanping, advokaten som forsvarte Tohti.

– Vanligvis risikerer de 5-15 års fengsel, sier Li.

Mange av Tohtis studenter har sittet fengslet siden januar. Kina har ikke gitt opplysninger om sakene og vil heller ikke oppgi navnene på de tiltalte.

Menneskerettighetsgrupper har imidlertid navngitt en rekke studenter som er meldt savnet, deriblant Mutellip Imin, som hjalp Tohti med å oversette artikler.

Les flere artikler om Uighur-folket her

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
– Kina fører krig mot uighureneUighurene
Les også
– Fra vondt til verre i Xinjiang
Les også
Kristen uighur nektes besøk av advokat
Les også
Hyller misjonens bakkemannskapBoken
Les også
Dette treet pyntes flere ganger før julJul i Kina