SNUOPERASJON: Styreleder Håkon Jahr i Mentor Medier (til venstre) og fungerende konsernsjef Per Magne Tveiten inviterte til generalforsamlingen – men uten noen sak på dagsorden.

Generalforsamlingen som ble borte

Mentor Mediers største aksjonær krevde ekstraordinær generalforsamling og at alle aksjonærer skulle behandles likt. Dagen før generalforsamlingen ble forslaget trukket.

Mushom Invest AS har i flere år hatt en betydelig aksjepost i Mentor Medier som eier blant andre avisene Vårt Land og Dagsavisen og 20 prosent av ukeavisa Korsets Seier med flere.

Kravet fra Mushom Invests leder Jan Erik Mushom var eneste grunn til at generalforsamlingen ble sammenkalt torsdag, og forslaget eneste sak på dagsorden.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Da alt kom til alt, viste det seg at tidspunktet for generalforsamlingen ikke engang passet for Mushom. Selskapet var heller ikke representert av andre.

Trakk forslaget

Styreleder Håkon Jahr mottok Mushoms kontramelding klokken 10:44 onsdag. Da var det for sent å avlyse generalforsamlingen, framkom det i Vårt Lands kantine der 10-15 aksjeeiere var møtt opp.

Da Mushom ble gjort oppmerksom på at forslaget fra hans selskap trolig var i strid med aksjeloven, ble det trukket.

Det var vurdert å fremme et nytt forslag, men et slikt var ikke utarbeidet i tide.

Infomøte

Uten noen sak å behandle, sa Jahr det var oppstått «en veldig spesiell situasjon». Generalforsamlingen ble dermed i stedet et slags informasjonsmøte.

Først ble selskapets strategi omtalt av fungerende konsernsjef før styrelederen redegjorde for den omstridte avtalen som i fjor ble inngått med tidligere konserndirektør Helge Simonnes.

Aksjeavtale

Denne avtalen er også stridens kjerne. Avtalen ble nylig inngått av Mentors styre med nå avgått konsernsjef Helge Simonnes som fortsatt er sjefredaktør og administrerende direktør i Vårt Land.

Simonnes gikk av som konsernsjef ved årsskiftet og har en privat aksjepost på fire prosent som gjør ham til en av de større aksjonærene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Styret har gitt Simonnes´ retten til å selge aksjer til Mentor Medier for 11 millioner kroner, en rett han foreløpig ikke har benyttet seg av.

Dette fikk Mushom Invest AS til å reagere. Selskapet har den senere tid kjøpt seg opp til en eierandel på 10 prosent, og det gjør dem store nok til alene å kunne kreve ekstraordinær generalforsamling, berammet til torsdag.

Vil ha likebehandling

Mushom Invest fremmet opprinnelig forslag om at styret skulle forplikte seg til å kjøpe aksjer av alle aksjonærer som ønsket å selge. Kjøpet skulle skje til et minimumsbeløp på 26 kroner pr. aksje.

«Dette sikrer at selskapets aksjer ikke prises til under bokført verdi. Styret står fritt med hensyn til på hvilke måter erverv og avhendelse av egne aksjer kan skje, dog slik at det alminnelige prinsippet om likebehandling av aksjonærene skal etterleves», lød det i forslaget.

Forsvant

Svein Haaland i advokatfirmaet Haakonsen og Haaland skrev i en juridisk vurdering 11. juni at han oppfatter forslaget fra Jan Erik Mushom i Mushom Invest som lovstridig. Han viser til aksjeloven som kun gir generalforsamlingen myndighet til å gi styret fullmakt til å treffe beslutning om aksjekjøp, ikke selv å beslutte at aksjer kan kjøpes.

Haaland viser videre til styrets overordnede ansvar for selskapets finansielle soliditet.

Haalands vurderinger ligger altså til grunn for generalforsamlingen som «forsvant».

Rett til aksjesalg

Ifølge Dagens Næringsliv står det i Mentor Mediers årsberetning at «tidligere administrerende direktør har rett til å selge inntil 250.000 aksjer tilbake til selskapet til kroner 43,46 per aksje. For å fastsette denne prisen har det vært gjennomført en verdibetraktning av Mentor Medier av et eksternt og uavhengig rådgivnings- og revisjonsselskap.»

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Denne prisen er langt høyere enn minsteprisen Mushom Invest har foreslått. Avtalen med Simonnes er begrunnet i at han gikk med på å frasi seg en gullkantet ytelsesbasert pensjonsavtale som Mentor Medier mente ville bli svært kostbar.

Et kjøp av aksjene må ses som en kompensasjon for framtidige pensjonstap. Det ble til slutt inngått en avtale om at Simonnes har rett til å selge 25.000 aksjer til 100 prosent av bokført egenkapital.

Les også
Varsler store kutt i Vårt Land og Dagsavisen
Les også
Mentor Medier vurderer å kjøpe svenske Dagen
Les også
Her er inntektene til de kristne medietoppeneSkattelister 2013