Tysk politi har rykket ut til
...
Tysk politi har rykket ut til sentrum av den tyske byen Münster, der en liten lastebil ble kjørt inn i en gruppe mennesker utenfor en pub lørdag. Foto: AP / NTB scanpix
Varebil kjørte på restaurantgjester i Münster – gjerningsperson død
Del
En varebil ble lørdag kjørt inn i en folkemengde ved en restaurant i den tyske byen Münster. Minst tre er drept, inkludert den antatte gjerningspersonen. 

I tillegg til de drepte er minst 30 personer såret, skriver DPA. Politiet opplyser at tilstanden for minst seks av de sårede er kritisk.

En varebil ble kjørt inn i en gruppe mennesker som satt utenfor den populære restauranten Kiepenkerl, som ligger i en gågate i den tyske byen Münster, ved 16.30-tiden lørdag. Først ble det meldt at tre personer ble drept etter å ha blitt påkjørt, men noen timer senere nedjusterte innenriksdepartementet i delstaten Nordrhein-Westfalen dødstallet til to.

I tillegg ble personen politiet mener var føreren av bilen kort tid etter hendelsen funnet død, etter å ha skutt seg selv.

Politiet har så langt ikke identifisert vedkommende, men sier det var en tysk statsborger, og at ingenting tyder på at hendelsen var islamistisk motivert.

Tysk politi har rykket ut til sentrum av den tyske byen Münster, der en liten lastebil ble kjørt inn i en gruppe mennesker utenfor en pub lørdag. Foto: AP / NTB scanpix.
 

– Trolig ikke terror

Flere tyske medier, deriblant Bild, skriver at den antatte gjerningspersonen er en 48 år gammel tysk og tidligere ustraffet mann.

Ifølge Sueddeutsche Zeitung, rikskringkasteren ZDF og nyhetsbyrået DPA, hadde han psykiske problemer, og hadde ingen kjent tilknytning til «terror». Politiet arbeider ifølge tyske medier med å gjennomsøke både bilen og leiligheten hans, mens de forsøker å få oversikt over hva som var motivet bak hendelsen.

I mellomtiden har politiet bedt folk om å la være å spekulere på hva som var motivet.

– Han (den antatte gjerningspersonen) er foreløpig ikke identifisert, og det er for tidlig å spekulere på motiv, sier politiets talsmann Andreas Bode.

Folk utenfor en restaurant i den tyske byen Münster, der en varebil lørdag ettermiddag kjørte på en folkemengde. Foto: AP / NTB scanpix.
 

– Vitner melder om flere

Politikilder sier til AP at de også undersøker vitneopplysninger om at det var flere personer i varebilen, som kan ha rømt, men så langt har de ikke funnet flere.

Politiet har i løpet av lørdagen gjennomsøkt både bilen som var involvert i hendelsen, samt leiligheten til den antatte gjerningspersonen. Ifølge DPA har politiet funnet en mistenkelig gjenstand i bilen, men det er ukjent hva denne gjenstanden er.

Mens politiet arbeidet på stedet ba folk om å holde seg unna sentrum og området rundt Kiepenkerl, ettersom de innledningsvis ikke kunne slå fast at det ikke var eksplosiver i kjøretøyet.

Terrorberedskapen i Tyskland er høy, og tungt væpnet politi har vært å se i gatene i Münster gjennom hele ettermiddagen og kvelden lørdag. Foto: AP / NTB scanpix.
 

Sjokk og vantro

Politiet kom raskt til stedet fordi det var planlagt en kurdisk demonstrasjon i byen. Demonstrasjonen ble avlyst, og politiet ble raskt omdirigert til Kiepenkerl.

Daniel Kollenberg, som bor 300 meter fra restauranten, beskriver scenene ved restauranten som kaotiske, og sier politiet har evakuert hele området. Han bekrefter at restauranten der hendelsen skjedde ligger i en gågate, skriver NRK.

– Vi vet fortsatt ikke hva som har skjedd, men jeg tror dette er terror. Det er ikke lov til å kjøre i dette området, sier Kollenberg.

Vegard Herøy (22), som bor og jobber i Münster, som har rundt 300.000 innbyggere, sier til VG at han reagerte på hendelsen med sjokk og vantro.

– Dette er bare en liten studentby på størrelse med Bergen. Jeg kan ikke skjønne hvorfor det skjer her, sier Herøy til avisen.

Merkel kondolerer

Tysklands statsminister Angela Merkel er varslet om hendelsen, og en talsperson for myndighetene kondolerer på vegne av den tyske statsministeren.

–Våre tanker går til ofrene og deres familier, sier Merkel-talsperson Ulrike Demmer.

Ordfører Markus Lewe i Münster sier byen er i sorg.

– Hele Münster sørger over denne grusomme hendelsen. Vår sympati er med slektningene til de som ble drept. Vi ønsker også rask bedring for de sårede, sier han.

Norsk UD sier til NTB at den norske ambassaden arbeider med å kartlegge situasjonen og få oversikt om eventuelle nordmenn er rammet.

tysk-bil-folkemengde,utenriks,nyheter,Ulykker og naturkatastrofer,europa,tyskland,münster,tyskland-terror,terrorisme,terrorangrep,lastebilangrep,lastebilterror,kiepenkerl,andreas bode,daniel kollenberg,nrk,vegard herøy,angela merkel,ulrike demmer,markus lewe