Tysklands statsminister Angela Merkel går snart av som CDUs partileder. Hun har også gitt beskjed om at dagens regjering er den siste hun leder. Foto: Markus Schreiber / AP / NTB scanpix

Merkels politiske æra går mot slutten

Angela Merkel har besluttet at dette blir hennes siste periode som Tysklands statsminister. Hun gir seg også som CDUs partileder.

På en pressekonferanse mandag ga Merkel beskjed om at hun tar konsekvensene av det forsmedelige valgresultatet i delstaten Hessen dagen før.

Etter å ha vært CDUs leder i 18 år og Tysklands statsminister siden 2005, vil hun ikke stille til gjenvalg som partileder under landsmøtet i desember. Men hun ønsker likevel å fortsette som statsminister i koalisjonsregjeringen fram til mandatet hennes går ut i 2021.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Avgjørelsen er mitt bidrag slik at koalisjonen kan bruke kreftene på god styring, sa hun etter å ha møtt partiledelsen i Berlin mandag.

På forhånd hadde en rekke ikke navngitte partikilder oppgitt til tysk presse at Merkel kom til å gi seg som partileder.

Toneangivende stemme

Merkels kunngjøring tolkes som begynnelsen på slutten av hennes politiske karriere.

– Hun har betydd politisk stabilitet i Tyskland og Europa i en periode der EU og Europa har vært igjennom store omveltninger. Hun har vært den toneangivende røsten i EU de siste ti årene, sier Tyskland-kjenner Kate Hansen Bundt til NTB.

Merkels bane ble flyktningkrisen i 2015. Da valgte hun å åpne dørene for asylsøkere, i håp om en kollektiv løsning i EU der alle medlemsland tok sin del av byrden. Det skjedde ikke. I stedet stormet populistpartiet AfD fram på ytre høyre i Tyskland, mens velgerne straffet regjeringen hardt.

– Redder stumpene

Analytikere mener Merkel nå forsøker å ta grep før det er for sent.

– Merkel burde handlet før, men kan nå redde stumpene. Hun har alltid sagt at partileder og kansler hører sammen. Det er ikke utelukket at det blir nyvalg, mener førsteamanuensis Ole Letnes ved Universitetet i Agder.

Både under valget på ny nasjonalforsamling i fjor høst og i delstatsvalgene i Bayern og Hessen denne måneden har CDU gått kraftig tilbake, en skjebne som deles av den sosialdemokratiske regjeringspartneren SPD.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Valgresultatet er bittert både for våre venner i Hessen og for oss på riksplan, sa Merkel på pressekonferansen.

CDU fikk 27 prosent av stemmene i søndagens valg i Hessen, en tilbakegang på over 10 prosentpoeng siden valget i 2013.

Flere mulig arvtakere

Allerede i begynnelsen av desember skal CDU velge ny partileder under landsmøtet i Hamburg.

– Det kan være strategisk av Angela Merkel å gå av. Det finnes en klar mulighet for at hun kan bli sittende som statsminister om hun godtas av sine egne, sier Rutger Lindahl, professor i statsvitenskap ved Göteborgs universitet.

Flere av Merkels partifeller har allerede vist interesse for å overta partilederjobben. Blant dem er CDUs generalsekretær Annegret Kramp-Karrenbauer. Andre navn er CDUs tidligere parlamentariske leder Fritz Merz og helseminister Jens Spahn.

Merkel selv sier at hun ikke vil håndplukke sin etterfølger.

– Jeg vil akseptere enhver demokratisk beslutning som partiet mitt tar, sier hun.

Les også
Verdensledere ber om et oppgjør mot hat etter synagogemassakre i USA
Les også
Stormønstring mot rasisme og diskriminering i Berlin
Les også
Merkel har inngått avtale om asylretur til 14 land
Les også
700 angrep mot flyktninger i Tyskland i år
Les også
Undersøkelse: Verden har mer tillit til Putin enn til Trump