Lederen av det høyrepopulistiske partiet Alternativ for Tyskland (AfD), Alexander Gauland, mener det legges for stor vekt på nazitiden i tysk historie. Foto: AP / NTB scanpix

Kaller nazitiden en ubetydelig epoke i tysk historie

Adolf Hitler og nazismen utgjør bare en liten del av Tysklands suksessrike historie, sier lederen for Alternativ for Tyskland (AfD), Alexander Gauland.

Gauland benekter ikke Tysklands ansvar for nazismen, men mener det legges for mye vekt på de tolv årene Adolf Hitler og nazistene styrte landet.

– Vi har en praktfull historie, og den har vart lengre enn disse tolv forbannede årene, sa han i en tale til ungdomsfløyen i det høyrepopulistiske partiet lørdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Fugleskitt

– Hitler og nazismen er fugleskitt i mer enn 1.000 år med framgangsrik tysk historie, sa Gauland, som høstet stor applaus blant tilhørerne.

Lederen for AfDs ungdomsfløy Alternativ ungdom, Damian Lohr, tok et oppgjør med EU i sin tale. EU er ikke i stand til å bli reformert og må derfor dø, sa han.

– Den europeiske union må dø for at Europa skal kunne leve, sa Lohr under møtet i Thüringen.

EU-strid

Det høyrepopulistiske partiet Alternativ for Tyskland (AfD), som er sterkt innvandrings- og islamkritiske, sikret seg 90 representanter i nasjonalforsamlingen under siste valg. Bildet er tatt under en demonstrasjon i Berlin forrige helg. Foto: AP / NTB scanpix

AfD-ledelsen ber ungdommene om å slutte seg til moderpartiet i kampen for et bedre Europa.

– Vi vil ha et Europa bestående av fedreland, sa Jörg Meuthen, nasjonal talsperson for AfD, i sin tale til ungdomskongressen.

Alternativ ungdom har anslagsvis 2.000 medlemmer i Tyskland. AfD har vokst kraftig de siste årene og fikk 12,6 prosent av stemmene i fjorårets valg av ny nasjonalforsamling.

Les også
Ytre høyre fosser fram blant kristne velgere
Les også
Tysk teater vil dele ut gratis teaterbillett til publikum om de bærer hakekors
Les også
Auschwitz-bokfører Oskar Gröning er død
Les også
96 år gammel tysker etterforskes for massakre på ukrainske jøder
Les også
Nynazister får ikke delta i Arendalsuka