Roser er lagt ned til minne om 14 år gamle Susanna som ble funnet drept i et skogområde ved et asylsenter i Wiesbaden for en drøy uke siden. Hun var seksuelt misbrukt og kvalt. Foto: Boris Rössler / DPA via AP / NTB scanpix

Drapsmistenkt iraker (20) tilbake i Tyskland

Irakeren som er mistenkt for å ha voldtatt og drept ei 14 år gammel tysk jente, ble straks tatt inn til avhør etter at han ble deportert tilbake til Tyskland.

Den 20 år gamle mannen forlot Tyskland sammen med familien sin 31. mai, en drøy uke etter at den 14 år gamle jenta ble meldt savnet.

Onsdag denne uken ble hun funnet død i utkanten av Wiesbaden, og fredag ble irakeren pågrepet av kurdiske myndigheter i Nord-Irak. Saken har vakt sterke reaksjoner i Tyskland, og lørdag ble det arrangert flere demonstrasjoner i Mainz. Blant dem som protesterte var innvandringskritiske AfD, under mottoet «nok er nok». Det er planlagt flere demonstrasjoner søndag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det er også holdt en annen demonstrasjon mot fremmedfiendtlighet, og der det ble holdt et minutts taushet til minne om 14-åringen.

– Dette vil ha svært, svært negative konsekvenser for vårt folk, sier Diyar B Haji, en iraker som kom med samme fly som 20-åringen, og som driver en flyktningleir for yazidi-minoriteten i Irak. Han fordømmer samtidig drapet på 14-åringen som en forferdelig og respektløs handling.

– Tilsto drapet

Etter å han landet i Frankfurt, ble 20-åringen fløyet i et helikopter til Wiesbaden, fulgt av maskert og tungt bevæpnet politi. Der skal han fremstilles for en dommer søndag.

– Jeg er glad for at den mistenkte gjerningsmannen, som er ettersøkt av det tyske rettsvesenet, er tilbake i Tyskland, sier innenriksminister Horst Seehofer etter at flyet med irakeren landet i Frankfurt sent lørdag kveld.

En kurdisk politisjef, Tarik Ahmed, sa lørdag at mannen har tilstått ugjerningen. Han har også sagt at han ble pågrepet i Dohuk-distriktet i irakiske Kurdistan som følge av tips fra mannens egen familie. I avhør skal han også han forklart seg om omstendighetene rundt drapet.

– De var på en reise sammen. De drakk og tok piller. Deretter var det en krangel. Jenta truet med å ringe tysk politi, og dette fikk ham til å drepe henne, sier Ahmed.

Avslag på asylsøknad

20-åringen kom til Tyskland som asylsøker i 2015, men fikk avslag på asylsøknaden året etter. I påvente av en ankebehandling fikk han lov til å oppholde seg i landet midlertidig. Etter avslaget havnet han i politiets søkelys flere ganger.

Blant annet var han mistenkt for å være en av flere som var innblandet i et seksuelt overgrep mot ei elleve år gammel jente som bodde på samme asylsenter som ham og familien.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Statsminister Angela Merkel kommenterte saken lørdag, hun kalte hendelsen «fryktelig» og kondolerte jentas familie. Det er holdt flere demonstrasjoner i Tyskland i forbindelse med drapet.

Les også
Drapstiltalt jente erkjente delvis straffskyld
Les også
Politimann skutt av kollega i domkirken i Berlin
Les også
Kripos varslet om 36 alvorlige voldssaker mot små barn i 2017
Les også
Jødisk forening i Sverige legges ned etter trusler
Les også
Østerrike utviser imamer og stenger moskeer