Illustrasjonsfoto: Terje Peder
...
Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Aktor ber om sju års fengsel i Tysfjord-saken
Del
Aktor ber om sju års fengsel for mannen fra Tysfjord som er tiltalt for å ha utført overgrep mot seks kvinner under dekke av å være sjaman.

Mannen i 40-årene er tiltalt for voldtekter og overgrep mot seks kvinner i Tysfjord i Nordland. Blant tiltalepunktene er fem voldtekter samt misbruk av tillits- eller stillingsforhold for å skaffe seg seksuell omgang. Mannen har konsekvent nektet straffskyld for alle tiltalepunktene. Han hevder at overgrepene enten ikke har funnet sted eller at det er snakk om frivillig seksuell omgang.

I Salten tingrett tirsdag kalte aktor Jorild Steindal mannen en løgner og la ned påstand om sju års fengsel, melder NRK .

Sjaman og lettere utviklingshemmet

Ifølge tiltalen har mannen utgitt seg for å være sjaman, for så å ha gjennomført seksuell omgang med de fornærmede under påskudd av å skulle samle energi for å kontakte deres avdøde fedre, eller som «behandling» av de fornærmede.

– De fleste fornærmede var unge da overgrepene fant sted, noen var under 18 år, og noen var psykisk utviklingshemmet. Andre var i et forhold til tiltalte som gjorde at de ble sårbare i den situasjonen overgrepene skjedde, ved at han fungerte som en helbreder, sier Steindal til NRK.

I løpet av rettssaken har psykologspesialister undersøkt tiltalte på oppdrag fra retten. Deres konklusjon er at mannen er lettere psykisk utviklingshemmet. Steindal opplyser at påstanden er blitt noe lavere på grunn av denne rapporten.

– Selv om han har den diagnosen, kan han straffes. Men det at skyldevnen er litt mindre, gjør at man ofte får lavere straff, sier hun.

90 saker under etterforskning

Tiltaltes forsvarer, advokat Tarjei Ræder Breivoll, opplyser til NTB at han ba om frifinnelse for sin klient.

Rettssaken, som ble avsluttet i Salten tingrett tirsdag, føyer seg inn i et større sakskompleks som begynte da elleve kvinner og menn fra Tysfjord i juni 2016 delte sine overgrepshistorier i VG. Størstedelen av de angivelige overgrepene har skjedd i kommunen. I etterkant av VGs reportasje startet politiet en storstilt etterforskning.

90 saker etterforskes fortsatt, men politiet regner med å avslutte etterforskningen av de mange overgrepssakene i Tysfjord i Nordland før jul i år. Rundt 40 saker er henlagt, eller i ferd med å bli det på grunn av foreldelse, skrev Avisa Nordland i august.

Totalt skal sakene omfatte rundt 70 fornærmede og mer enn 80 mistenkte. Etterforskningen mot mannen i 40-årene er den første som har endt med tiltale.