Folk omkransen væpnede kjøretø
...
Folk omkransen væpnede kjøretøy nær Atatürk-flyplassen i Istanbul. Foto: Stringer/Reuters/NTB Scanpix
Kaotiske tilstander i Tyrkia etter angivelig militærkupp
Del
Det råder kaos i hovedstaden Ankara og i millionbyen Istanbul etter det som ser ut som et militærkupp i NATO-landet Tyrkia. President Recep Tayyip Erdogan sier kuppmakerne ikke vil lykkes. Men hvor han befinner seg, er ukjent.

Stridsvogner har natt til lørdag omringet parlamentsbygningen i Ankara og åpnet ild, og det er meldt om skyting på Atatürk -flyplassen i Istanbul, opplyser øyenvitner til nyhetsbyrået Reuters. Det meldes også om skyting ved en av broene over Bosporos-stredet i millionbyen.

LES: Erdogan oppfordrer til gateprotest mot kuppet

Samtidig meldes det om kampfly som flyr lavt over den tyrkiske hovedstaden. I både Ankara og Istanbul meldes det også om sammenstøt mellom militæret og Erdogan -støttespillere etter at militæret sent fredag kveld sa de hadde tatt makten i landet.

– Det er fullstendig kaos. Det er et kjempesjokk det her, sier tidligere medlem av Folketinget i Danmark , Özlem Cekic, til nyhetsbyrået Ritzau fra Ankara .

– Det er portforbud, og hvis man går ut, har militæret rett til å skyte, er det kommet beskjed om, forteller Cekic.

Erdogan oppfordrer til protester

Erdogan har fordømt det han kaller et kuppforsøk, og presidenten ber folk gå ut i gatene for å protestere mot kuppmakerne. Erdogan kom med uttalelsen via en mobilsamtale med CNN Turk.

– Jeg tror virkelig ikke at de kommer til å lykkes, sier presidenten om kuppmakerne, og ber folket om å ikke respektere portforbudet som militæret har erklært.

– Jeg oppfordrer det tyrkiske folket til å samle seg på offentlige plasser. Jeg har aldri trodd at det finnes en makt som er sterkere enn folkemakten, sa Erdogan.

Han hevder at et lite mindretall innen militæret står bak kuppforsøket.

Det tyrkiske presidentkontoret vil ikke si hvor Erdogan befinner seg, men sier han er på et sikkert sted.

– Angrep mot TV-stasjon

Statlige tyrkiske medier melder at flere militærhelikoptre har angrepet hovedkvarteret til satellitt-TV-stasjonen TURKSAT i Ankara.

Det har blitt hørt en kraftig eksplosjon i TV-bygningen, og flere internasjonale nyhetsbyråer har meldt at militærhelikoptre har fløyet over bygningen og avfyrt skudd. 

LES OGSÅ: Skyting mot folkemengder på en av Bosporos-broene

Det tyrkiske nyhetsbyrået Anadolu melder at militærhelikoptre også har angrepet hovedkvarteret til den tyrkiske sikkerhetstjenesten. Flere tyrkiske medier melder samtidig at det holdes flere «gisler» i hærens hovedkvarter i Ankara.

– General Hulusi Akar har blitt tatt som gissel av en gruppe i militæret som forsøker seg på et opprør, melder det statlige tyrkiske nyhetsbyrået Anadolu, som hevder å ha opplysningen fra troverdige kilder.

– Ikke et kupp

Tyrkias statsminister Binali Yildirim sa sent fredag kveld i et intervju med tyrkisk fjernsyn at en gruppe er involvert i et «ulovlig forsøk», men at det var feil å kalle det et kupp.

– Vi kommer ikke til å tillate dette forsøket. De som utfører denne ulovlige handlingen, kommer til å betale den høyeste pris, sa Yildirim på telefon til fjernsynskanalen NTV.

UD fraråder reiser

Situasjonen i Tyrkia er høyst uoversiktlig, og Utenriksdepartementet i Norge fraråder alle reiser til Tyrkia som ikke er strengt nødvendige. I tillegg oppfordres reisende i Tyrkia til å følge med på utviklingen og nyheter. UD har satt krisestab og jobber sammen med ambassaden i Ankara for å få oversikt over situasjonen.

– Situasjonen er svært uoversiktlig, sier pressevakt Astrid Sehl i Utenriksdepartementet til NTB fredag kveld.

tyrkia-kupp-samle,utenriks,nyheter,Krig og konflikter,europa,tyrkia,militærkupp,kaos,kaotisk,istanbul,ankara,atatürk,statskupp-tyrkia,tyrkia-statskupp,reuters,bosporos,recep tayyip erdogan,erdogan,demokrati,danmark,folketinget i danmark,özlem cekic,cnn turk,portforbud,turksat,anadolu,hulusi akar,binali yildirim,ntb,astrid sehl,utenriksdepartementet,norsk ud,ud