Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan får styrket sin makt når han om få dager blir tatt i ed for en ny periode. Foto: AP / NTB scanpix

Erdogan får overført mer makt

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogans rolle blir nå styrket etter at det onsdag ble utstedt et dekret som overfører mer makt til presidenten.

Dekretet ble utstedt onsdag morgen, i tråd med Tyrkias overgang til et styresett med mer direkte presidentstyre – og mindre makt til representantene i nasjonalforsamlingen, melder Reuters.

Dekretet omfatter endringer i lovverk som omfatter perioden fra 1924 til 2017 og innebærer blant annet at statsministerens kontor blir nedlagt. Presidenten selv skal fra nå av kunne danne og regulere departementer, og kan kvitte seg med offentlig ansatte uten å måtte gå via nasjonalforsamlingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Endringene i onsdagens dekret trer i kraft når Erdogan blir tatt i ed for en ny presidentperiode. Trolig vil det skje i nasjonalforsamlingen 8. eller 9. juli.

Etter kuppforsøket i for to år siden innførte Tyrkia unntakstilstand, og regjeringen har i denne perioden utstedt flere dekreter. Erdogan har lovet å oppheve unntakstilstanden nå som valget er over.

Onsdagens dekret kommer på plass etter forrige måneds valg på president og nasjonalforsamling. Dekretet er resultat av en folkeavstemning i april i fjor der folket, med knapt flertall, sa ja til å styrke presidentens makt.

Erdogan har vært statsminister eller president sammenhengende siden 2003.

Les også
Hun støtter Erdogan og er kritisk til demokratiet
Les også
Erdogan: USA har mistet sin rolle som Midtøsten-mekler
Les også
Tyrkia har erklært jihad
Les også
Erdogan erklærer valgseier i Tyrkia
Les også
Norsk-tyrkisk islamkritiker reagerer på Erdogan-støtte