President Recep Tayyip Erdogan (t.h.) og forgjengeren Abdullah Gül bærer kisten til ett av ofrene for helgens mislykkede kuppforsøk. Foto: Murad Sezer / Reuters / NTB scanpix

Eksoffiser: – Jagerfly hadde Erdogan i siktet

To jagerfly som var rekvirert av kuppmakerne i Tyrkia, hadde flyet til president Recep Tayyip Erdogan i siktet, men lot være å skyte det ned, sier en tidligere offiser til Reuters.

Erdogan var på ferie i Marmaris sør i landet, men fløy til Istanbul natt til lørdag, mens kuppforsøket fortsatt var i gang. Jagerflypiloter som fløy på oppdrag for kuppmakerne hadde mulighet til å skyte ned presidentens fly, sier en anonym offiser til Reuters.

– Minst to F-16-fly forstyrret presidentens fly mens det var i luften på vei til Istanbul. De låste radaren sin på hans fly og på to andre F-16-fly som beskyttet presidenten, sier den tidligere offiseren, som har kjennskap til hendelsen. Å låse radaren er et steg i prosessen fram til avfyring av skudd eller raketter mot et mål.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Hvorfor de lot være å skyte, er et mysterium, legger han til.

En høytstående tjenestemann bekrefter at presidentens fly ble forstyrret i luften, og en annen offiser sier flyet hadde «problemer i luften», men går ikke nærmere inn på hva han legger i dette.

Presidenten sier selv at kuppmakerne forsøkte å angripe ham på hotellet der han ferierte. Presidenten unnslapp døden med bare noen minutters margin, sier tjenestemannen Reuters har snakket med. Også statsminister Binali Yildirim skal så vidt ha sluppet unna et angrep, sier tjenestemannen, uten å komme med nærmere detaljer.

Les også
Erdogan på plass i Istanbul – fortsatt kaotisk i Tyrkia
Les også
Brende: Militærkupp hører ikke hjemme i Europa
Les også
– Mistenkt kuppgeneral er tidligere forsvarsattaché i Israel
Les også
Skyting mot folkemengder på en av Bosporos-broene
Les også
Erdogan oppfordrer til gateprotest mot kuppet