Reza (21) ble mandag sendt til
...
Reza (21) ble mandag sendt til Afghanistan etter avslag på søknaden. Foto: Privat
Sjokk i Stavanger etter retur av Reza
Del
– Dette er veldig uvirkelig, sier Torill Margrete Bø Hansen i støttegruppa.

– Jeg går rundt og venter på at han skal ringe, sier Bø Hansen da Dagen ringer tirsdag.

Mandag kveld ble den 21-årige afghaneren Reza satt på et fly til Afghanistan , bare få uker før rettssaken hans mot Utlendingsnemnda begynner. Kristen-ledere jobbet intenst med å omgjøre utvisningsvedtaket inntil Reza ble satt på flyet mandag.

Les Dagens lederartikkel: Hvem avgjør om en mann er kristen?

Bø Hansen har kjent Reza fra han kom til Norge for seks år siden og var fadder da han ble døpt. Lørdag kveld besøkte Hansen Reza på glattcella i Stavanger. Samme formiddag hadde han blitt pågrepet da han meldte seg på mottaket.

– Det er både fryktelig trist og et sjokk at de ikke lot han vente til rettssaken, nå når den er så nært forestående og endelig skulle få fortelle sin troshistorie, sier Hansen.

LES OGSÅ: Biskop: – En skandaløs avgjørelse

– En menighet i ryggen

Hun er gift sokneprest med Helge Hansen som først kom i kontakt med Reza. Hun er med i støttegruppen for Reza, som samler inn penger til rettshjelp og det han måtte trenge. Bak støttegruppen står hele menighetsrådet i Varden og folk fra andre menigheter i Stavanger.

– Folk er veldig triste, lei seg og oppgitt over behandlingen han har fått, og at han hittil ikke har fått komme og fortelle sin historie for nemnda i UNE.

– Hva kan dere gjøre nå?

– Nå håper vi at rettssaken skal bli så godt tilrettelagt at Reza får komme like godt fram med sitt vitnesbyrd som han ville gjort i retten. Men jeg tror det blir vanskelig, og jeg mener at hans rettssikkerhet ikke blir ivaretatt nå.


Reza har fått avslag på asylsøknaden fordi UNE mener han har konvertert til kristen tro bare for å få opphold.

LES OGSÅ: Advokater vil hjelpe konvertitter

Reza (21) hjelper til etter nattverdsmåltid i Varden menighet. Nå er han sendt til Afghanistan etter avslag på søknaden. Foto: Privat

«Ærlig og troverdig»

Bø Hansen omtaler Reza som en ærlig og troverdig person.

– Da er det fryktelig provoserende for meg at Utlendingsnemnda sier at afghaneren lyver. At det har kommet fram opplysninger fra ankomstintervjuet som UNE viser til, handler om en ung gutt som er på flukt. Da er det mange misforståelser som kan oppstå.

Som fadder for Reza har Hansen jevnlig lest i Bibelen sammen med ham.

– Det har han hatt stor glede av. Reza forteller at han startet et nytt liv fra og med dagen han ble døpt. Han opplever at Jesus er i hjertet hans, og tror at Jesus vil være sammen med han i denne vanskelige tiden. Han har et håp i Gud.

Hansen er bekymret over Reza ved å bli sendt til Afghanistan er fratatt muligheten til å delta i en kristen menighet og ta i mot nattverd.

Sist de var i kontakt, var mens Reza var på politiets utlendingsinternat på Trandum, rett etter siste endelige beskjed om at UNE ikke ville snu.

– Jeg sa at jeg er glad i ham, at det er mange som ber for han og kjenner hans sak, og at vi vil fortsette å følge med.

Forbereder rettssak

Advokat Knut Olav Eldhuset var også i kontakt med sin klient rett før avreise til Kabul mandag ettermiddag.

– Han tar det med fatning, men er redd, sier Eldhuset.

Det avgjørende i rettssaken i mars er om Reza blir trodd på at han har konvertert til kristen tro eller ikke.

– Rettssaken blir en profesjonskamp hvor kirken og biskopen er på den ene siden og UNE er på den andre siden, sier Eldhuset.

Nå planlegges rettssaken uten at Reza kan være til stede. Eldhuset jobber nå for at 21-åringen skal kunne delta på skype med lyd og bilde fra den norske ambassaden i Kabul.

– Telefon er den dårligste løsningen. Vi må vite at det er er han som er i den andre enden, sier Eldhuset.

LES OGSÅ: Kristne, iranske Mathias har fått asyl

une,afghanistan,asyl,asylpolitikk,asylsøker,knut olav eldhuset,konvertering,konvertitter,retur,reza,stavanger,torill margrete bø hansen,varden menighet