Henrik Mestad (til venstre) spiller statsminister i TV 2-serien «Okkupert». Her sammen med regissør Erik Skjoldbjærg. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Ekspert mener TV 2-serie skaper Russland-frykt

Russland-kjenner Peter Normann Waage mener TV 2-serien «Okkupert» forsterker demoniseringen av Russland og den norske fobien mot nabolandet i øst. – Direkte usmakelig, sier han om TV-serien.

I TV 2-serien som hadde premiere søndag, er Norge styrt av Miljøpartiet De Grønne, som legger ned oljeindustrien. EU ber Russland bryte inn for å gjenopprette de sårt tiltrengte olje- og gassleveransene, og regjeringen i Norge spiller på lag for å bevare freden.

Peter Normann Waage på en konferanse om ytringsfrihet i Bergen i 2012.

Forfatteren og Russland-kjenneren mener «Okkupert» er en del av en lang rekke uheldige uttalelser og hendelser som peker i en retning av å styrke bildet av Russland som en trussel.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Russland er ingen trussel mot Norge, slår Waage fast.

Les også:

«Nyansert bilde»

Manusforfatter og regissør for «Okkupert», Erik Skjoldbjærg, mener på sin side at serien gir et langt mer nyansert bilde av russerne enn at de bare er «den store stygge ulven».

– Det dramaturgiske utgangspunktet er at de både er fremmede og like oss. De er et broderfolk som vi har mange fellestrekk med. Men de er store, og vi er små, sier Skjoldbjærg til Klassekampen.

Les også
Russland reagerer på norsk TV-serie
Les også
Ber for - ikke mot RusslandProfetier
Les også
Russerne kommer, eller kanskje ikke
Les også
– Profetiene skaper frykt
Les også
Tror på profeti om forestående russisk invasjonProfeti