TRUSSELVURDERING: PST mener sannsynligheten for et angrep fra IS-sympatisører i Norge er noe mindre enn for ett år siden. Foto: Vegard Wivestad Grøtt, NTB/Scanpix

PST: Mindre risiko for IS-angrep i Norge

PST mener sannsynligheten for et angrep fra IS-sympatisører i Norge er noe mindre enn for ett år siden.

– Dette skyldes primært endringer knyttet til de norske ekstremistmiljøene. 18 personer fra miljøene er mest sannsynlig drept i Syria, mens ni er varetektsfengslet og siktet for terrorrelatert kriminalitet, sier Siv Alsén i PST.

– Dette innebærer at miljøene totalt sett fremstår som noe svekket, sier Alsén.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

For ett år siden beskrev PST en negativ utvikling i trusselbildet mot Norge. Fortsatt vurderer PST det som mulig at det kan komme forsøk på terrorangrep mot mål i Norge, ifølge den nye trusselvurderingen.

– Utviklingen fremover vil være ustabil og usikker. Trusler og oppfordringer, blant annet fra ISIL, kan fortsatt påvirke enkeltpersoner eller små grupper til å gjennomføre terrorangrep, sier Alsén. ISIL er en annen forkortelse for opprørsgruppa Den islamske staten (IS).

Sikkerhetstjenesten mener fortsatt at politiet og Forsvaret er de mest sannsynlige målene for slike angrep, og at faren derfor er mindre for privatpersoner.

Den midlertidige bevæpningen av politiet er basert på PSTs trusselvurdering. Det er foreløpig ikke kjent om den nye vurderingen vil få konsekvenser for bevæpningen.