TRUET: – Flere kristne flyktninger har kommet til menighetene våre og fortalt at de er blitt truet, sier Yusuf Aydin, styreleder i den kristne, syrianske TV-stasjonen Suryoyo Sat.

Kristne drapstruet i Sverige

«Konvertér eller dø» sto det skrevet på veggen da den kristne assyreren Markus Samuelsson kom på jobb i bakeriet sitt i Göteborg.

– Det er forferdelig ubehagelig. Vi kjenner oss truet, sier Markus Samuelsson til den svenske avisen Dagens Nyheter.

Samuelsson er assyrisk kristen og kom til Sverige fra Tyrkia på 1970-tallet. Han er medeier i restaurantkjeden Le Pain Français som har flere kafeer og bakerier. Da han kom på jobb i bakeriet sitt i Göteborg tirsdag morgen denne uken, lyste truslene mot ham med store bokstaver på ytterveggen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

«Kalifatet er her», sto det ett sted. «Konvertér eller dø», sto det et annet. Også den arabiske bokstaven «n» var skrevet på veggen. Denne bokstaven har fått en svært symbolsterk betydning etter at terrororganisasjonen IS «n»-merket husene til de kristne i Mosul da de angrep byen i fjor sommer.

LES: Avblåser ebolaalarm i Stockholm

– Urovekkende

Samuelssons bakeri ligger på Opaltorget i Göteborg, side om side med en mengde andre butikker og restauranter. Men det var bare dette bakeriet og en pizzarestaurant, som også er eid av assyrere, som var tilklint med IS-trusler.

Ifølge Dagens Nyheter er det andre gang på kort tid at pizzarestaurantens eiere blir truet.

– Man vet ennå ikke hvem som har skrevet truslene, men uansett er det ubehagelig. Ikke minst med tanke på at flere hundre assyrere er kidnappet av IS i Syria, sier Afram Yakoub, leder i Assyriska Riksförbundet i Sverige, til Dagen.

– Det er virkelig urovekkende at slikt skjer her, men vi vet at det finnes IS-sympatisører i Sverige, og ikke minst i Göteborg. Av de 300 som politiet mener har reist fra Sverige for å slåss for IS, har rundt hundre reist fra Göteborg.

Afram Yakoub tror likevel ikke at det er behov for spesiell beskyttelse av svenske assyrere nå.

– Det har ikke vært utøvd vold mot assyrere i Sverige fra islamistiske miljøer.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Den assyriske bakerieieren Markus Samuelsson sier han føler at de nå utsettes for samme type trusler som hans foreldre har fortalt om fra Tyrkia på 1970-tallet.

– Vi er svært redde, sier han til Dagens Nyheter.

Les: Dype røtter, såre minner

Truet på asylmottak

Kristne flyktninger fra Syria flyttet i sommer ut av et asylmottak i Småland etter at de skal ha blitt truet på livet av radikale muslimer.

Avisen Östra Småland skrev torsdag at en 26 år gammel islamistisk syrer denne uken må møte i retten, anklaget for ulovlige trusler. Mannen skal blant annet ha truet med å skjære over strupen på en kristen landsmann på asylmottaket.

Offeret sier til avisen at han er forferdelig redd.

– Jeg har flyktet fra krigen nettopp for å slippe slikt som dette, sier han.

Les: Sanker kristne innvandrerstemmer

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Også andre kristne flyktninger er blitt truet på mottak.

– Flere har kommet til menighetene våre og fortalt at de er blitt truet, sier Yusuf Aydin til Dagen. Han er styreleder i den kristne, syrianske TV-stasjonen Suryoyo Sat.

– Det har blant annet skjedd i Småland og Linköping, sier han.

Frykt og naivitet

Kristne syrere som flykter til nabolandene, vil helst ikke bo i vanlige flyktningleire, fordi de ikke kjenner seg trygge der. Mange forteller at de blir utsatt for samme forfølgelse fra radikale muslimer i leirene som i hjemlandet.

Yusuf Aydin er redd for at slik forfølgelse også vil bli et økende problem for kristne flyktninger i europeiske land.

Les: Alltid bekymret for familien i Syria

Han mener at svenske myndigheter ikke tar disse utfordringene tilstrekkelig alvorlig.

– Jeg tror det skyldes en kombinasjon av naivitet og frykt, sier han. – Man er redd for å bli anklaget for rasisme og islamfobi, derfor viker man unna. Men dette er en virkelighet man ikke kan flykte fra. I så fall blir problemene bare enda større.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ikke overrasket

Yusuf Aydin beskriver de nye truslene mot bakeriet i Göteborg som urovekkende, men ikke overraskende.

– Det finnes visse områder i Sverige der islamistiske ekstremister har fått fotfeste, og der de rekrutterer jihadister, sier han.

Som eksempel nevner han den syrisk-ortodokse patriarken i Damaskus som kom på besøk til Sverige for en tid siden. Patriarken måtte ha ekstra politibeskyttelse da han besøkte Örebro.

– Örebro er blitt et svært sensitivt område med økt trusselbilde mot kirkene, forteller Aydin.

Han er redd for at problemene vil øke i kjølvannet av den store flyktningstrømmen det siste året.

– Når så mange kommer på kort tid, har man ikke samme kapasitet til å kontrollere hvem som kommer, fordi man må konsentrere seg om bosetting og andre akutte behov. Trolig vil det være ekstremister blant flyktningene. Mennesker som har vært i konflikt med hverandre i hjemlandet, kommer hit og tar konflikten med seg. Det kan gi store utfordringer fremover, sier han.

Trusler mot kristne innvandrere

Et bakeri og en pizzarestaurant i Göteborg har mottatt islamistiske trusler.

Kristne innvandrere er blitt truet av radikale muslimer på flyktningmottak.

Svenske myndigheter anslår at totalt opp mot 150.000 flyktninger og migranter kan komme til landet innen året er omme.

Les også
Ja, la oss heve standarden, Sandberg
Les også
– Blander oss ikke bort i innholdet
Les også
Venstre og SV vil tillate dobbelt statsborgerskap
Les også
Islamistpredikant til Oslos største skole
Les også
Politiet: Drapsmenn forsøkte å krysse grensen fra Russland