Strid om Burundi-konferanse i Oslo

Flere av arrangørene og innlederne trekker seg fra neste ukes Burundi-konferanse ved Universitetet i Oslo, fordi opposisjonen i det sentralafrikanske landet ikke deltar.

Norges Kristne Råd, jusstudentenes organisasjon ELSA og International Action for Burundian Diaspora (IABD) sto opprinnelig som arrangør av konferansen, men de to førstnevnte har ifølge Vårt Land nå trukket seg.

Det samme har to av innlederne, Hilde Wallacher iKirkens Nødhjelp ogNUPI-forsker Randi Solhjell.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Bakgrunnen for striden er at opposisjonen i Burundi ikke er representert på konferansen, noe regimet i landet derimot er.

Benekter folkemord

Informasjonssjefen til Burundis omstridte presidentPierre Nkurunziza, Willy Nyamitwe, er en av innlederne.

Det samme er den omstridte britiske journalisten Keith Harmon-Snow, som nekter for at det fant sted et folkemord på 800.000 tutsier og moderate hutuer i Rwanda i 1994 og kaller det vestlig propaganda.

– Vi kan ikke stå som medarrangør så lenge ikke stemmer fra opposisjonen i Burundi er representert, sierKnut Refsdal i Norges Kristne Råd til Vårt Land.

Kaster ut FN-granskere

Nyamitwe avviste nylig rapporten fra en gruppeFN-granskere, som slo fast at det finner sted grove brudd på menneskerettighetene i Burundi, «primært av folk tilknyttet myndighetene».

FN-rapporten konkluderte videre med at det kan være snakk om forbrytelser mot menneskeheten og advarer mot faren for folkemord.

Burundis svart på kritikken var å bryte alt samarbeid med FNs høykommissær for menneskerettigheter (OHCHR).