SAKSØKT: Ordfører i Houston, Annise Parker, er saksøkt av en pastor som mener hun er en trussel mot religionsfriheten.

Pastorer saksøker homofil borgermester

Flere menighetesledere i delstaten Texas i USA mener nytt lovforslag om offentlige toaletter krenker religonsfriheten. Bak forslaget står landets første homofile borgermester.

Ifølge Christian Today skjer dette som en reaksjon på at pastorene selv ble stevnet for retten i fjor, etter at de uttalte seg borgermesteren, homofili og andre ting i forbindelse med lovforslaget «Bathroom Bill».

Første homofile borgermester

Lovforslaget innebærer blant annet at bruk av kjønnsspesifikke fasiliteter, som dame- og herretoalett eller offentlige garderober - ikke lenger skal begrenses til en persons biologiske kjønn.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Annise Parker, som er den første åpent homofile borgermesteren i en amerikansk storby, kjempet i fjor for å få gjennom «Equal Rights Ordinance», et lovforslag hvis hensikt er å nøytralisere all form for diskriminering i Texas, inkludert kjønnsidentitet.

Heftig debatt

Lovforslaget har vært gjenstand for heftig debatt de siste månedene. Særlig er det et avsnitt i lovforslaget om som omhandler toalettbruk som har skapt furore. Det vil tillate menn å bruke kvinners toaletter – og motsatt. De nye reglene gir blant annet transkjønnede personer rett til å anmelde dersom de nektes adgang på et toalett, både offentlig og privat.

«Det skal være ulovlig for ethvert offentlig sted eller ansatt eller representant derfra å bevisst nekte en person adgang til noe toalett, bad eller tilsvarende fasilitet, dersom fasiliteten samstemmer med og er passende til den personens kjønnsidentitet», heter det i lovforslaget.

Flere personer, deriblant pastorene, har jobbet for å få forslaget opphevet. Det kreves 17.269 overskrifter for å avholde en folkeavstemning i Houston. Initiativtagerne samlet inn over 55.000 underskrifter fra personer som vil bekjempe og motsette seg det, men det ble likevel avslått av borgermester Parker og byadvokaten i Houston.

Søksmål og motsøksmål

De som sto bak initiativet rettet i august 2014 et søksmål mot Parker for å ha avvist signaturene og nektet innbyggerne å stemme over forslaget.

Houstons advokater svarte med å saksøke flere av de involverte pastorene, med krav om at de måtte slutte med «alle taler, presentasjoner og prekener som omhandlet lovforslaget, avstemningen, borgermester Annise Parker, homofili eller kjønnsidentitet».

Nå har de saksøkte pastorene gått til motsøksmål mot Parker for å «tråkke på rettighetene til en million innbyggere i Houston.»

I juli i år avgjorde høyesterett i Texas at politikerne enten må oppheve lovforslaget, eller la saken avgjøres ved folkeavstemning i november. Det er foreløpig lite som tyder på at lovforslaget vil bli opphevet, da majoriteten av rådsmedlemmene i Houston støtter det.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Skuffet borgermester

Borgermesteren selv har uttrykt skuffelse over rettens avgjørelse, og har uttalt at hun mener høyesterett «tar feil».

– Vi vil foreta de grepene som er nødvendige for at byrådet skal vurdere saken. Samtidig rådfører vi oss med apparatet vårt for å vurdere eventuelle rettslige skritt, sier hun ifølge Christian Today.

Les også
Kristent bakeri dømt for diskriminering mot homofile
Les også
USAs høyesterett gir grønt lys for homoekteskap