Militærjuntaen i Thailand slår hardt ned på alt tilløp til opposisjon. Foto: Reuters / NTB scanpix

Funnet skyldige i majestetsfornærmelse i Thailand

To unge menn som var med på å sette opp et satirisk teaterstykke på et universitet i Thailand, er funnet skyldige i majestetsfornærmelse og risikerer nå flere år i fengsel.

Studentene Patiwat Saraiyaem (23) og Porntip Mankong (26) ble pågrepet i august i fjor, nesten et år etter at de var med i teaterstykket «Ulvens brud» ved Thammasat-universitetet i Bangkok.

Handlingen i det satiriske stykket fant sted i et oppdiktet kongedømme, og stykket ble satt opp i forbindelse med 40-årsdagen for studentopprøret som ble knust av militærregimet i 1973.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Thailands militære grep på nytt makten i mai i fjor og startet straks jakten på opposisjonelle, blant dem de som hadde medvirket i teaterstykket.

Seks personer er fortsatt ettersøkt, anklaget for å ha fornærmet de kongelige, og minst to av dem skal ha flyktet fra landet.

Ifølge Den internasjonale menneskerettighetsføderasjonen er minst 40 mennesker pågrepet og anklaget for majestetsfornærmelse siden kuppet i mai i fjor, og sju er hittil dømt til mellom 3 og 15 års fengsel.

Blant dem som er dømt var en taxisjåfør som fikk to og et halvt års fengsel etter at en passasjer hadde gjort et opptak av ham på mobiltelefonen sin.

En 24 år gammel student fikk samme straff etter å ha postet det retten mente var majestetsfornærmelse på Facebook.

Kritikere anklager militærjuntaen i Thailand for å bruke landets strenge lov mot majestetsfornærmelse som et redskap for å undertrykke politisk opposisjon.

Loven er omfattende og forbyr blant annet å diskutere hvem som skal arve tronen etter 87 år gamle kong Bhumibol Adulyadej.

Les også
Vil vi møte buddhister i himmelen?
Les også
Flere utenlandsadopsjoner i 2014