ENDRET ALT: – Livet mitt vil a
...
ENDRET ALT: – Livet mitt vil aldri bli det samme. Drapet på datteren min endret alt, sier Arnold Roth. Foto: Kenneth Fjell Rasmussen
– Norsk pengestøtte holder terroren i gang
Del
Arnold Roths femtenårige datter ble drept i et av Jerusalems verste terrorangrep. I etterkant har fem involverte i angrepet blitt lønnet av palestinske myndigheter.

For to år siden lovet de palestinske myndighetene (PA) å stanse finansieringen av fangelønn. Heretter skulle PLO finansiere disse lønningene med midler som ikke kom fra vestlige land.

LES: – Palestina gir fortsatt «lønn» til terrordømte

En ny rapport viser imidlertid at PAs finansdepartement fortsatt tar bestemmelsene om fangelønn og at lønnsmidlene overføres fra departementet til en ny fangekommisjonen under PLO.

Norge bidrar med 200 millioner kroner i direkte budsjettstøtte, men utenriksminister Børge Brende viser til forsikringer han har fått om at det ikke er de norske pengene som brukes til å lønne terrorister.

Ikke imponert

– Norske myndigheter må forstå at det å indirekte bidra til at PA gir lønn til fengslede terrorister, er å bidra til å opprettholde en palestinsk kultur som støtter terror som politisk virkemiddel, sier Arnold Roth.

Han besøkte i 2013 Oslo for å orientere norske politikere om «lønn for terror», og ble den gang imponert over mottakelsen han fikk av flere partier. Mindre imponert er han over den nåværende norske utenriksministerens forsikringer.

– Det er selvsagt umulig å skille mellom norske penger og andre penger i en og samme pott. Eller tror norske politikere at norske kroner kun går til gode formål, mens den onde og mørke delen av budsjettet finansieres av en mystisk tredjepart, spør han.

LES OGSÅ: Brende tar opp fangelønn med Mahmoud Abbas

Børge Brende sa i en panelsamtale i Kristiansand mandag at Norge fortsatt vil være en bidragsyter til palestinerne, slik at en i fremtiden kan etablere en palestinsk stat. Roth mener på sin side at en fredelig løsning vil være umulig så lenge vestlige overføringer fortsatt strømmer inn på de palestinske kontoene.

– Slik jeg ser det, er lønnen til terroristene selve «navet» i den palestinske terroren. Utbetalingene viser mer enn noe annet de palestinske myndighetenes ønsker og intensjoner, sier han.

Dersom overføringene fra Vesten stanset eller ble mindre, tror han PA ville bli nødt til å prioritere velferdstiltak overfor innbyggerne.

– Lidelsene ville bli mindre på begge sider, mener han.

Drapsmann lønnes

Datteren hans, Malki, ble bare 15 år. Hun var én av femten som mistet livet da en selvmordsbomber sprengte seg i luften på Sbarro-restauranten i Jerusalem i 2001. 130 ble skadet.

Bomben ble laget av bombeeksperten Abdallah Barghouti fra Hamas, som i 2004 fikk 67 livstidsdommer for terror. Han lønnes med over 10.000 kroner månedlig fra PA. Også flere andre som deltok i terrorplanleggingen får lønn. Den kvinnelige terroristen Ahlam Tamimi, som eskorterte selvmordsbomberen, ble i 2011 satt fri i bytte med den israelske soldaten Gilad Shalit .

– Drapet på Malki endret livene våre, men jeg forventer ikke at folk i Europa skal føle sympati med vår lidelse. Folk flest reagerer kun når noe berører dem selv, sier han.

Han viser til at britiske Daily Mail i år har hatt flere artikler om terrorlønnen . Avisen har fokusert på bruken av britiske skattepenger og på britiske politikeres løgner og fortielser. I etterkant av artikkelserien har 200.000 briter forlangt at terrorlønnen skal tas opp i parlamentet, og nå blir det debatt i løpet av juni.

LES MER: Brende: Håper fortsatt på en palestinsk stat

Neste uke skal Børge Brende etter planen ha et nytt møte med Mahmoud Abbas. I onsdagens spørretime forsikret han om at han vil legge ytterligere press på de palestinske myndighetene.

– Dere er en stor bidragsyter og dere leder giverlandskommisjonen. Nå må det settes makt bak kravene, sier Roth.