SAMARBEID: Landene rundt Tchadsjøen kan ikke lenger kjempe hver for seg mot Boko Haram. En felles front må opprettes, mener eksperter. Her er kamerunske militære på patrulje i grenseområdet mot Nigeria.

Diskuterer felles front mot Boko Haram

24 av gislene som ble bortført av Boko Haram i Kamerun i helgen, er satt fri, opplyser kilder til lokale medier.

Mange av de cirka 80 personene som søndag ble bortført ved landsbyen Mabass, var kvinner og barn. Nå skal 24 av dem ha sluppet fri.

Den ytterliggående islamistgruppa har tidligere tatt hundrevis av gisler i Nigeria, mange av dem skolebarn.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Den kamerunske hæren var i stand til å frigjøre om lag 24 gisler som ble tatt av Boko Haram langt i nord. De ble frigitt idet forsvarsstyrker fulgte etter angriperne, som var på vei tilbake til Nigeria, sier talsmann for det kamerunske forsvarsdepartementet, Didier Badjeck. Dette melder NTB.

Boko Haram skal aldri tidligere ha bortført så mange mennesker under et angrep på kamerunsk side av grensen. Bortføringen skjedde få dager etter at kamerunske myndigheter opplyste at 142 opprørere var drept av regjeringshæren.

Felles front

Neste uke er det duket for toppledermøte i Den afrikanske unionen (AU). Da setter ledere fra Vest-Afrika seg sammen, for om mulig å danne en felles front mot trusselen fra Boko Haram.

Land som Niger, Tchad og Kamerun blir stadig oftere rammet av terroren, og et samarbeid er helt nødvendig, mener presidenten i Ghana John Mahama.

– Nigeria har satt inn styrker mot Boko Haram. Også Kamerun kjemper mot dem. Men jeg tror vi begynner å nærme oss punktet hvor en regional eller multinasjonal styrke bør vurderes. Dette vil vi diskutere på møtet i AU, for skal en slik styrke samles, må det være et mandat til det, sier presidenten i følge den nigerianske avisen Leadership.

Mahama er for tiden også leder av De vestafrikanske staters økonomiske fellesskap - ECOWAS.

Også FNs spesialutsending til Vest-Afrika, Mohamed Ibn Chambas, mener at tiden er inne for landene rundt Tchadsjøen til å samarbeide mer.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Disse landene kan ikke takle problemet hver for seg. Det har vi prøvd, og vi taper krigen, sa han til Reuters.

Niger, Tchad, Nigeria og Kamerun må i langt større grad tåle hverandres «grensepasseringer», mener han.

– Hittil har de ikke klart å enes om tanken om en felles styrke som kan krysse andre lands grenser når de konkret jakter terrorister. En slik mulighet til å krysse grenser er veldig viktig i kampen mot Boko Haram.

Terrorister

Boko Haram har i lang tid herjet de nordøstlige områdene av Nigeria, der minst 13.000 mennesker er drept og 1,5 millioner drevet på flukt.

Gruppen har de siste månedene også gjennomført angrep i Niger. I helgen utplasserte Tsjad styrker for å hjelpe nabolandene i kampen mot opprørerne. Landet har sendt 400 militære kjøretøy og flere kamphelikoptre for å slå ned de ytterliggående islamistene.

Les også
Når barn blir brukt som bomber
Les også
Minst hundre drept i flere Boko Haram-angrep
Les også
Minst 80 bortført av Boko Haram i Kamerun
Les også
Ung selvmordsbomber drepte mange i Nigeria