DOMKIRKEN: Mange søkte til kirken etter 22. juli-terroren. Et hav av roser, lys, hilsener, bamser og flagg ble lagt foran domkirken i Oslo.

– En god og nødvendig klargjøring

For Bjørgvin-biskop Halvor Nordhaug har det vært en belastning at 22. juli-terroristen ble kalt «kristen».

Torsdag skrev Dagen at Anders Behring Breivik i et brev tar avstand fra Jesus og kristen tro, og sier at han tror på Odin. Det synes biskop Halvor Nordhaug er klargjørende.

– Er du lettet over at han ikke er kristen?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg skulle ønske at han var blitt en kristen, og derfor angret på det han har gjort. Men slik er det altså ikke, sier biskopen i Bjørgvin bispedømme.

Les også: Derfor trykker vi Breiviks uttalelse

Han sier det har vært problematisk at Breivik i Norge og internasjonalt har fått etiketten «kristen terrorist».

– Det er en belastning for oss som er kristne. At den misforståelsen nå er ryddet bort, opplever jeg som en veldig nødvendig og god klargjøring, sier Nordhaug.

Forakter kirken

Kort tid etter 22. juli-angrepene omtalte politiet Breivik som «kristenfundamentalist».

Øyvind Strømmen, forfatter og ekspert på høyreekstremisme, sa til Dagen torsdag at Breivik aldri har hatt en kristen ideologi. I brevs form skal han over tid ha gått mer i retning av tradisjonell nynazisme.

Breivik skriver videre at han alltid har «foraktet den svakheten og den internasjonalismen som kirken representerer».

– Jeg håper at uttalelsene er et resultat av at Breivik har forstått at Den norske kirke og kristne i Norge ikke vil ha noe med hans verdensanskuelse å gjøre, sier Borg-biskop Atle Sommerfeldt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han oppfatter at Breivik ikke er ute etter å forsvare Europa og den kristne sivilisasjonen lenger.

– Han har fanget opp at Den norske kirke er verdens største flerkulturelle fellesskap og er lite egnet til å styrke ham som nasjonalsosialist. Han har helt rett, han har ikke noe kristent livssyn, sier biskopen.

Belastning

For Nordhaug har det vært belastende at folk trekker fram Breivik som eksempel på «kristen terrorist».

– Det tas utgangspunkt i en bevegelse som IS, og folk sier «jaja, men det fins også i dag de som driver terror i kristendommens navn». Da pekes det på at Anders Behring Breivik kalte seg korsfarer. For folk som har fryktelig overfladisk kunnskapsnivå om kristendommen, kan det hende at den slags argumentasjon gjør inntrykk, sier Nordhaug.

Sommerfeldt peker på at alle ideologier og religioner har elementer i seg som kan misbrukes til vold og terror, og understreker at «IS er ikke mer representativ for islam enn Breivik er for kristendommen».

Nordhaug peker på at det også historisk sett er utøvd terror i kristendommens navn.

– Derfor er vi sårbare som kristne for den type mistanke om at vår religion kan misbrukes til terror. At det nå blir veldig tydelig at han er en gammel, norrøn hedning, er klargjørende, sier biskopen.

– Det kan bli en belastning for norrøne hedninger?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Ja! Da får de rydde opp seg i mellom.

Tett på Ap

For Trond Bakkevig, prost i Vestre Aker prosti i Oslo, er det heller ikke en lettelse at 22. juli-terroristen ikke kaller seg kristen.

– Nei, det synes jeg ikke, men jeg registrerer hvordan han omtaler seg selv. Han var konfirmant i en av menighetene i mitt prosti. Slik sett har det vært ganske nært, sier Bakkevig.

I dagene etter 22. juli-massakren kom prosten tett på Arbeiderpartiet da partiorganisasjonen måtte evakuere og stod uten sted å være. Oslo domkirke stilte kontorlokaler til rådighet og prosten var til stede for politikerne.

– Den opplevelsen var utelukkende positiv. Jeg var imponert over måten de håndterte dette på, sier Bakkevig.

Islam og IS

Ingen av dem har opplevd at folk har reagert på at Breivik skulle være en kristen. Når enkelte har ment å se 22. juli-terroren som del av Guds plan, har Den norske kirke markert stor avstand.

Nordhaug og Bakkevig mener at vi må ta folk på alvor når de hevder at religion er motivasjonen for deres voldshandlinger.

– Det er noe veldig paternalistisk over å si at vi ikke skal ta det de selv sier på alvor. Derfor er jeg ikke med på at man skal si at «dette ikke er islam», eller kristendom, sier prosten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det nytter ikke å si at det ikke har noe med islam å gjøre, det har det da vitterlig. Vår oppgave er å peke på at det ikke er representativt for det store flertallet av muslimer verden over, og i særdeleshet i Norge, sier Nordhaug.

Les også
Breivik mener Jesus er «patetisk»Odinisme
Les også
Derfor trykker Dagen Breiviks uttalelse
Les også
Terrorforskere: Mye å lære av Breiviks valg av mål
Les også
Lippestad inn i Oslo byregjering
Les også
22. juli-rapport advarer mot for store forventninger til helsehjelp
Les også
Vil ikke bli hindret i å sulte seg ihjel22.