Det ble lørdag avfyrt skudd ved et debattmøte om kunst, blasfemi og ytringsfrihet i København. Minst tre politifolk er såret. Foto: Mathias Øgendal / NTB scanpix

Oslo-politiet følger situasjonen i København nøye

Politiet i Oslo opplyser at de følger skytingen i København nøye, men sier at beredskapen i Oslo forblir som før.

Det melder NRK.

En mann er drept og tre politifolk er såret i skytingen under et debattmøte om ytringsfrihet i København lørdag ettermiddag, opplyser dansk politi til Ritzau.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Politiet i København anser skytingen som et forsøk på å drepe den svenske kunstneren Lars Vilks, som deltok på arrangementet, opplyser Jørgen Petersen til den danske avisa Ekstra Bladet.

Politiet i Oslo ønsker ikke å kommentere hvorvidt det vil bli kalt inn ekstramannskaper.

– Vi følger situasjonen nøye og har vår beredskap som før, opplyser operasjonsleder i Oslo politidistrikt Hilde Walsø til NRK.

Fakta om trusler og drap i Muhammed-karikaturstriden

* 2005: Jyllands-Posten trykker en side med karikaturtegninger av profeten Muhammed. Flere europeiske aviser, også norske, trykker karikaturene. Danske og norske interesser i Midtøsten angripes. Jyllands-Posten og tegneren Kurt Westergaard har vært mål for flere planlagte terroraksjoner.

* 2006: Det franske satiriske magasinet Charlie Hebdo trykker karikaturtegninger av Muhammed, deriblant to fra Jyllands-Posten.

* 2007: En svensk avis trykker tegninger av profeten Muhammed som en hund. Kunstneren Lars Vilks, som står bak tegningen, er i ettertid blitt utsatt for drapstrusler og drapsforsøk.

* 2011: En brannbombe blir kastet mot Charlie Hebdos redaksjonslokaler etter at magasinet trykker en karikaturtegning av profeten Muhammed på førstesiden. Ingen blir såret.

* 2015: 7. januar stormer to væpnede menn lokalene til Charlie Hebdo. Tolv mennesker blir drept, blant dem redaktøren Stéphane «Charb» Charbonnier. 14. februar er det skyting på et debattmøte i København, der Lars Vilks deltar. Politiet anser det som et drapsforsøk mot Vilks. En sivilperson blir drept og tre politifolk såret.

(Kilde: NTB)

NTB

Les også
En drept og tre politifolk såret i København – gjerningsmann på frifotFakta om trusler og drap i Muhammed-karikaturstriden
Les også
UD: – Ingen meldinger om nordmenn på debattmøtetFakta om trusler og drap i Muhammed-karikaturstriden
Les også
– Vilks gjemte seg i kjøleromFakta om trusler og drap i Muhammed-karikaturstriden