Den svenske kunstneren Lars Vilks fotografert under et foredrag på Deichmanske bibliotek i Oslo i fjor høst. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Vilks er utsatt terrormål

Den svenske kunstneren Lars Vilks er utpekt av al-Qaida og står mer utsatt til enn avisa Jyllands-Posten og tegneren Kurt Westergaard, mener forsker Magnus Ranstorp.

Den svenske terroreksperten er selv i København og sier han kjenner til Kruttønnen, lokalet som lørdag ble beskutt med automatvåpen.

– Lars Vilks har også tidligere vært på dette stedet og snakket, sier Ranstorp.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Én person ble drept og tre politifolk såret. Det danske sikkerhetspolitiet PET mener det etter all sannsynlighet snakk om et planlagt terrorangrep, og Vilks antas å ha vært målet. Han kom uskadd fra angrepet.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg av Dagen.

Samme mønster som i Paris

Ranstorp understreker at det fortsatt er mye som ikke er kjent, men fastslår at angrepet i København minner om terroren mot satiremagasinet Charlie Hebdo i Paris.

– Det er samme metode, sier Ranstorp.

– Det alvorligste er at gjerningsmennene hadde automatvåpen og drepte én og såret tre, og at de fortsatt er på frifot, tilføyer han.

Politiet trodde først det var snakk om to gjerningsmenn, men foreløpig etterforskning tyder på at det kun var én angriper.

I Paris ble det gjennomført flere nye angrep i dagene etter skytingen i og utenfor Charlie Hebdos redaksjonslokaler, der tolv mennesker ble drept.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

En politikvinne ble drept av en mann med tilknytning til de to som sto bak angrepet mot satirebladet, mens fire jøder ble drept av samme gjerningsmann da han forskanset seg i en kosherbutikk.

Flere angrep i Danmark

Også i Danmark har det vært flere angrep tidligere, påpeker Ranstorp.

Jyllands-Posten og karikaturtegneren Kurt Westergaard har vært mål for flere planlagte terroraksjoner etter at avisa i 2005 trykket en side med tegninger av profeten Muhammed, deriblant en hvor profeten hadde en bombe i turbanen. I tillegg er den danske islamkritikeren Lars Hedegaard blitt utsatt for drapsforsøk.

Vilks er blitt utpekt som terrormål av flere al-Qaida-greiner, og han er blitt omtalt i al-Qaidas magasin Inspire, sier Ranstorp. Vilks er også tidligere blitt utsatt for attentater, og han har livvaktbeskyttelse. Likevel er han et lettere tilgjengelig mål enn Jyllands-Posten og Westergaard, mener den svenske forskeren.

– Både Jyllands-Posten og Westergaard er veldig godt beskyttet. Det er umulig å nærme seg disse, sier han.

Les også
Politiet jakter på gjerningsmann etter terror i København
Les også
Thorning-Schmidt: Tyder på en terrorhandling
Les også
Ekstra vakthold ved Litteraturhuset i Oslo
Les også
Oslo-politiet følger situasjonen i København nøyeFakta om trusler og drap i Muhammed-karikaturstriden
Les også
– Vilks gjemte seg i kjøleromFakta om trusler og drap i Muhammed-karikaturstriden