Kjersti Løken Stavrum, generalsekretær i Norsk Presseforbund.

– Anslag mot ytringsfriheten

– Angrepet er et fryktelig anslag mot verdens ytringsfrihet og alle redaksjoners frie redaksjonelle vurderinger, sier Kjersti Løken Stavrum, generalsekretær i Norsk Presseforbund.

Kjersti Løken Stavrum

Charlie Hebdo

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Følg Dagens dekning av terrorangrepet.

Stavrum mener det er naturlig å trekke linjer til hvor skadelig striden rundt Muhammed-karikaturene for snart ni år siden.

Stavrum oppfordrer vestlig presse til å ikke la seg påvirke av angrepet, hva ytringsfriheten angår.

– Jeg håper at vestlig presse kan klare å skru klokka tilbake og gjøre vurderinger knyttet til religionskritikk slik de gjorde i går. Religionskritikk må fortsatt inngå som en naturlig del av det redaksjonelle oppdraget.

– Kan et liknende angrep skje i Norge?

– Nei, det håper jeg virkelig ikke, sier pressenorges generalsekretær.

Her skyter to terrorister mot politiet etter at de hadde angrepet det satiriske ukebladet Charlie Hebdo i Paris onsdag formiddag. Totalt ble minst 12 mennesker drept i terrorangrepet.
Fakta om angrep på europeiske islamkritikere

* Jyllands-Posten trykket i 2005 en side med karikaturtegninger av muslimenes profet Muhammed. Flere europeiske aviser, også norske, valgte etter hvert å sette karikaturene på trykk.

* Jyllands-Posten og Kurt Westergaard, tegneren bak den mest kontroversielle av karikaturene, har siden vært mål for flere planlagte terroraksjoner, deriblant et drapsforsøk på Westergaard i 2010 og et planlagt bombeangrep mot Jyllands-Postens lokaler i København.

* En svensk avis trykket i 2007 tegninger av profeten Muhammed som en hund. Kunstneren Lars Vilks som står bak tegningen, er i ettertid blitt utsatt for drapstrusler og drapsforsøk.

* To fremtredende nederlendere er blitt drept etter å ha kritisert islam: Politikeren Pim Fortuyn i 2002 og filmskaperen Theo van Gogh i 2004.

* I 2011 ble det kastet en brannbombe mot Paris-kontorene til Charlie Hebdo etter at det franske satiriske magasinet trykket en karikatur av Muhammed på forsiden.

* 7. januar 2015 ble minst 11 personer drept da maskerte menn tok seg inn i kontorene til Charlie Hebdo. Angrepet er det fjerde mest dødelige terrorangrepet på 2000-tallet etter Utøya, London og Madrid.

Fakta om Charlie Hebdo

* Fransk satiremagasin, grunnlagt i 1992. Utkommer hver onsdag i et opplag på 75.000 (2011). Bladet har en venstreorientert profil.

* Redaktør er Stéphane «Charb» Charbonnier.

* Trykket de omstridte danske Muhammed-karikaturene i 2006.

* Ble som følge av dette i 2007 saksøkt av to muslimske organisasjoner, men saken kom ikke for retten.

* I 2011 ble magasinets redaksjonslokaler brannbombet, etter at magasinet kom ut med en karikaturtegning av profeten Muhammed på førstesiden.

* Tross dette har magasinet fortsatt å trykke tegninger av Muhammed og andre religiøse autoriteter.

* I 2010 vant magasinet en rettssak mot en katolsk organisasjon, som hadde stevnet det for å knytte pedofil virksomhet til et Jesus-sitat.

NTB

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Kokkvold: – Terroranslag kom ikke overraskende
Les også
– Vi kan ikke la oss kneble av terror
Les også
PST følger trusselbildet tett etter terroren i Paris
Les også
– Sjefredaktøren i Charlie Hebdo blant de drepte
Les også
Solberg: Tragisk og feig handling