Terrorrettssak mot mulla Krekar starter i Italia 10. januar

Den italienske terrorsaken mot mulla Krekar og fem andre personer skal starte 10. januar. Justisministeren lover å få Krekar ut av Norge om han blir dømt. 

Italienske myndigheter hevder Najmuddin Faraj Ahmad, kjent som mulla Krekar, leder et terrornettverk kalt Rawti Shax med tilknytning til ekstremistgruppa IS. Saken skulle startet i mars i 2017, men har blitt utsatt flere ganger. Nå er den berammet til 10. januar.

– Dersom han blir dømt i Italia, skal han sone i Italia. Det skal jeg sørge for, sier justisminister Per-Willy Amundsen tilNettavisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ahmad nekter straffskyld for hele tiltalen, og kommer ikke til å møte til rettssaken.

Frp har lovet å kaste Krekar ut av Norge, og i november 2015 hadde regjeringen hemmelige møter med italienske myndigheter om å få utlevert mulla Krekar til Italia. Men Italia trakk tilbake utleveringsbegjæringen.

– Nå har andre land valgt å straffeforfølge ham, og vi har en aktiv tilnærming til å løse saken. Så får vi se hva utfallet av den italienske rettssaken blir, men dersom det blir terrordom i Italia, skal dette løse seg, sier Amundsen.

Ahmads advokat, Brynjar Meling, tror ikke klienten blir utlevert.

– Hvorfor skal jeg tro på det når e-postkorrespondansen mellom politikerne i Norge og Italia viser at dette er en politisk sak og ikke en sak om terror? Jeg kunne ønske at justisministeren kunne konkretisere hvilke straffbare handlinger gjort som skulle ha noe med Italia å gjøre, sier Meling tilavisen.