Det danske politiet undersøker døren inn til kulturhuset Krudttønden i bydelen Østerbro i København som ble truffet av skudd under angrepet på et debattmøte i februar. Til sammen døde to mennesker i skyteangrepene mot kulturhuset og en synagoge. Foto: Ola Torkelsson / TT / NTB scanpix

Kritikk av dansk politis terrorhåndtering

Sikkerhetspolitiet i Danmark får kritikk for å tåkelegge at det gikk nesten fire timer fra angrepet mot kultursenteret Krudttønden til politiet var på plass utenfor synagogen.

– Den tidslinjen svarer ikke til det bildet vi fikk i dagene etter angrepet. Det er selvsagt ikke tilfredsstillende, sier justisminister Mette Frederiksen (S).

Hun er kritisk til at Politiets Efterretningstjeneste (PET) ikke har gitt et korrekt inntrykk, og at regjeringen først fikk tidsangivelser som ikke stemmer med det onsdagens redegjørelsen sier. PET tilsvarer norske PST, Politiets sikkerhetstjeneste.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Evaluering

Det danske Rigspolitiet har gått gjennom etatens håndtering før og etter terrorangrepet i København 14. og 15. februar. To menn ble drept og seks politimenn ble såret da en 22-åring skjøt mot kultursenteret Krudttønden og en synagoge.

Rapporten viser at klokken 15.30 gikk Omar El-Hussein til angrep mot debattarrangementet i kulturhuset på Østerbro. Først klokken 19.22 var politiet på plass med vakthold ved synagogen i Krystalgade.

– Det er for lang tid. Det er selvsagt ikke tilfredsstillende, sier justisministeren.

PET var orientert om at det var konfirmasjon i synagogen da angrepet skjedde.

Justisministeren konkluderer med at det samlet sett ble gjort et godt politiarbeid, men at det er kritikkpunkter, blant annet knyttet til beskyttelsen av landets jødiske mindretall.

Trekker seg

– Det dreier seg om en ny type gjerningspersoner, som ikke lar seg avskrekke av politiets tilstedeværelse. Samtidig opplever vi at terrortrusselen bli mer kompleks. Vi skal revidere måten politiet håndterer oppgavene som til nå har utløst tradisjonelt vakthold, sier Mette Frederiksen.

Den danske justisministeren vil ikke svare på om det er en sammenheng mellom kritikken i rapporten og at PET-sjef Jens Madsens tidligere på onsdagen opplyste at han trekker seg fra stillingen.

– Han har orientert departementet om at han trekker seg. Jeg tar hans orientering til etterretning, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Fakta om terrorangrepene i København

* Rundt klokken 15.30 lørdag 14. februar ble den 55 år gamle danske regissøren Finn Nørgaard skutt og drept i et angrep mot kulturhuset Krudttønden, der kunstneren Lars Vilks deltok på et på debattmøte.

* Natt til søndag 15. februar ble den 37 år gamle jødiske vakten Dan Uzan drept utenfor den jødiske synagogen i Krystalgade.

* Senere natt til søndag ble gjerningsmannen, Omar Abdel Hamid El-Hussein (22), skutt og drept av politiet.

* Fem politifolk ble såret i angrepene, ingen av dem livstruende.

* Etterretningstjenesten var blitt varslet om at El-Hussein hadde uttrykt ekstremistiske holdninger i fengsel. Der sonet han en dom for grov vold. Han ble løslatt få uker før aksjonen, som kan ha vært inspirert av terrorangrepene i Paris i januar. (Kilder: NTB, Ritzau, TT, politiet i København) (©NTB)

NTB

Les også
Israel minnet ofre for terror i EuropaMinnedagen for de falne i Israel
Les også
Jødisk jente fikk ny bat mitzva etter København-terrorenBat mitzva
Les også
Hedegaard siktet for å bruke attentatmannens navn
Les også
Ny pågripelse etter København-angrepet
Les også
Fredsring vekker internasjonal oppsikt