Hamas hyller terroristene

Hamas sier i en offisiell uttalelse at mennene bak blodbadet på kaféen i Tel Aviv var medlemmer av terrorgruppen.

Minst fire personer ble drept i terrorangrepet som fant sted på kjøpesenteretSarona Market onsdag kveld. 16 ble såret og for tre av disse er situasjonen alvorlig.

I uttalelsen fraHamas lovprises handlingen som heroisk og det antydes at flere angrep vil følge i løpet av den én måned lange høytiden ramadan. Én av terroristene ble skutt og såret under pågripelsen og Hamas-lederIsmail Haniyeh sier på Twitter at han «ber for hans sjel».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ifølge Hamas var angrepet en beskjed fra motstandsbevegelsens barn til okkupasjonens ledere, særligAvigdor Lieberman som ble innsatt som forsvarsminister forrige uke.

RivaliserendeFatah la også ut en uttalelse på Twitter, der partiet skriver atIsrael høster fruktene av å ha valgt å utsette det palestinske folket for vold.

FN fordømmer

Ban Ki-moon,FNs generalsekretær, fordømmer terrorangrepet på det sterkeste.

– Jeg er sjokkert over at Hamas-lederne er glade over dette angrepet og at noen også feirer det, sier han i en uttalelse til pressen.

Da nyheten om angrepet i Tel Aviv ble kjent, førte det til gledesscener en rekke steder i de palestinske områdene, særlig påGazastripen.

– En utfordring

StatsministerBenjamin Netanyahu fikk vite om terrorangrepet på vei hjem fra et to dager langt besøk i Russland. Etter å ha landet på Ben Gurion-flyplassen, dro han direkte til åstedet for angrepet, som ligger i nærheten av hærens hovedkvarter i Tel Aviv.

– Dette er en utfordring som vi skal møte. Jeg har allerede diskutert flere offensive og defensive trekk, sa Netanyahu, uten å utdype uttalelsen.

Ifølge The Times of Israel, har statsministeren bedt politiet, hæren og sikkerhetsstyrkene om å lokalisere alle kollaboratører som la til rette for myrderiene og ta grep for å forhindre fremtidige angrep.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Fra hebronområdet

Palestinske medier navngir de to terrormistenkte som Muhammed og Khalid Muhamra. Begge er 21 år gamle, de er fetre og fra landsbyen Yatta nær Hebron.

De skal ha kommet seg inn i Israel på ulovlig vis, men ingen av dem har noe kriminelt rulleblad.

Kort tid etter terrorangrepet skal den israelske hæren ha ransaket hjemmet til den ene gjerningsmannen og forhørt familien, melder Walla News.

Sikkerhetstjenesten forsøker å finne ut hvordan de to tok seg inn i Israel fra Vestbredden.

Fjernsynsstasjonen Channel 10 melder at general Yoav Mordechai har fratatt 204 familiemedlemmer arbeidstillatelse i Israel.

Nettavisen Times of Israel melder at politiet har funnet en bil i den ultraortodokse bydelen Brei Brak ved Tel Aviv, som de mistenker er blitt brukt av de to fetrene.

Ifølge israelske medier vurderte israelsk politi i april å stenge Sarona Market, hvor terrorangrepet fant sted, på grunn av for dårlig sikkerhet.

Nektes innreise

En av forsvarsminister Liebermans første avgjørelser forrige uke var å gjøre det lettere for palestinere å reise mellom de palestinske områdene og israel under ramadan.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I etterkant av terrorangrepet har rundt 83.000 palestinere nå fått inndratt innreisetillatelsene sine, opplyser israelske myndigheter.

– Innreisetillatelser under ramadan, særlig tillatelser for familiebesøk fra Judea og Samaria til Israel, er blitt frosset, het det torsdag morgen i en uttalelse fra det israelske forsvarets enhetCOGAT, som har ansvar for sivile anliggender på Vestbredden.

Ifølge COGAT blir 83.000 palestinere berørt av innreiseforbudet. I tillegg har 200 arabere fra Gazastripen blitt fratatt sine tillatelser til å besøke familier bosatt i Israel, opplyser COGAT.