STORE ØDELEGGELSER: Den brutale borgerkrigen i Syria har rammet millioner av mennesker. Forsker Brynjar Lia mener kristne er utsatt, men ikke hovedfienden til IS.

60 kristne skal være tatt av IS

Mange kristne skal være blant de over 200 menneskene som er bortført fra en syrisk by. Norsk forsker mener kristne lever farlig i Syria, men ikke er hovedfienden til jihadistene.

Menneskene ble tatt til fange da jihadister i forrige uke sveipet gjennom byen al-Qaryatin i provinsen Homs, melder BBC på bakgrunn av rapporter fra flere organisasjoner som følger situasjonen i Syria.

Denne byen ble dermed fravristet styrker som støtter Assad-regimet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Mange kristne har flyktet til denne al-Qaryatin for å komme unna kampene som har herjet Aleppo nord i landet.

Minst 230 mennesker er bortført, og minst 60 av disse var assyriske kristne, ifølge det britiske Syrian Observatory for Human Rights. Organisasjonen melder IS-krigerne i jakten fulgte en liste over mennesker som de mistenker for å samarbeide med regimet.

Det assyriske forbundet i Sverige formidler at 200 familier ble slept av gårde under angrepet, og at hundre familier fortsatt er gisler. Kilden til disse opplysningene er den assyrisk-ortodokse patriarken for Homs og Hama, Boutros Alnemeh.

I februar angrep IS de assyriske byene ved Khaburelven, som Dagen har fortalt om tidligere. Over 200 personer fra disse byene er fortsatt gisler hos terrororganisasjonen.

Den siste tids utvikling tyder på at IS igjen begynner å angripe kristne i Syria, mener Middle East Concern.

– Ikke hovedfiende

I den ferske boken «Kristne i Midtøsten. Kampen for tilhørighet» skriver professor Brynjar Lia ved Universitetet i Oslo en artikkel om organiserte jihadbevegelsers forhold til de kristne minoritetene i Midtøsten. Han tror at det gjennom mediene er lett å få inntrykk av at disse særlig går etter kristne. Det mener han er for unyansert.

– Jihadistene betrakter ikke kristne i Midtøsten som hovedfiende eller som Vestens forlengede arm, sier Lia til Dagen.

Han understreker at han ikke har nærmere kjennskap til hendelsene som ble rapportert forrige uke, men uttaler seg på generelt grunnlag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Må underordne seg

Kapitlet hans har fått tittelen «Korsfarernes medløpere eller lydige undersåtter?». Poenget er at jihadistene anerkjenner at kristne alltid har hatt en plass i islamske samfunn. Forutsetningen er at de har underordnet seg det islamske styret.

– De er ikke på samme måte som yezidier eller shiaer sett som fiender, sier Lia. Han viser til uttalelser fra al-Qaidas leder Ayman al-Zawahiri, som advarer mot å ramme lokale kristne fordi dette kan skade den store ideologiske kampen.

Samtidig poengterer han at det ikke betyr at kristne blir skånsomt behandlet.

– Men det er oftest forholdene på bakken som er avgjørende. Hvis en landsby har gjort motstand mot IS eller er mistenkt for å stå i ledtog med Assad-regimet, er de utsatt for angrep. Men da er disse forholdene mer avgjørende enn religiøs tilhørighet, sier Lia.

Propaganda

Professoren påpeker også at borgerkrigen i Syria har kostet anslagsvis 230.000 mennesker livet og at det dermed er mange som er blitt rammet, uavhengig av hvilken religiøs tilhørighet de har.

– Ser man noe mønster i hvem IS kidnapper?

– Det har jeg ikke studert, men IS er jo de eneste som halshugger gisler for åpent kamera og bruker dette som propaganda. Det gjør noe med mediedynamikken, påpeker Lia.

Han påpeker at det kan være en mulighet for å få større medieoppmerksomhet rundt kristne gisler og dermed håp om større løsepenger. Men han ser heller ikke bort fra at det er tilfeldigheter spiller inn når nettopp kristne er blitt kidnappet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Flere nye angrep bringer krigen inn i Tyrkia
Les også
Hamas til Dagen: – Vi frykter ikke IS
Les også
Gryende diplomati for fred i Syria
Les også
Terrorsiktet 23-åring skal ha blitt pågrepet i Tyrkia
Les også
Voldselementer i islam