Falske: Tv-gründer Jan Hanvold synes noen av brevene bare er tragikomiske.

Forfulgt av falske brev

«Takk for at du donerte eiendommen din til Visjon Norge», lyder et av mange brev signert Jan Hanvold.

Har du tips til denne saken, ta kontakt med oss: redaksjonen@dagen.no

En rekke falske brev skal det siste året har blitt sendt til tilfeldige nordmenn med falske beskyldninger, oppfordring til å gi store gaver til Visjon Norge, og avtale om å møtes for å ha sex. Samtlige brev er signert en av de ansatte i TV-kanalen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Rasjonelt: «Han (Jan Hanvold, journ.anm.) tenker ikke alltid like rasjonelt når tallene blir blodrøde», står det i dette brevet signert en av de ansatte i Visjon Norge.

Han er en av de ansatte som er hardest rammet av de falske brevene.

Hotellrom har blitt bestilt i hans navn, personer i menigheter han har besøkt har fått brev med sterke anklager, og kvinner i menighetsråd har fått brev om å møtes for å ha sex på et hotellrom.

– Det begynte for halvannet år siden. Jeg har ikke brukt Facebooksiden min siden da, av frykt for at den skulle bli misbrukt, sier Johnsen.

Det var nettsiden drm24.no som først omtalte saken.

Hotell-sex

Dagen har fått tilgang til noen av brevene som er sendt. Samtlige brev er anmeldt til politiet i blant annet Telemark og Øvre Eiker.

I et brev, sendt til en ansatt i et menighetsråd i Buskerud, står det: «Jeg kommer til Drammen på fredag og har leid meg dobbeltrom og selvfølgelig har jeg ikke min kone med meg. Jeg har en spesiell gave til å tilfredsstille kvinner seksuelt.»

To brev har dessuten blitt sendt til institusjoner for rusavvenning med en bønn om å ta inn hans kone som har store rusproblemer.

– Min kone har aldri hatt problemer med rus, hun jobber i barnevernet i Skien, forklarer Johnsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han ble mildt sagt overrasket da han fikk vite at hans kone hatt fått plass ved en av institusjonene.

Forfulgt: Evangelist og programleder Geir Apold har blitt plaget med falske brev i snart to år.

Ble fotfulgt

– En mann fikk julen ødelagt etter at han fikk et brev signert i mitt navn hvor jeg anklaget ham for ulike ting, sier Johnsen.

Brevet skal ha kommet i kjølvannet av møtekampanjer Johnsen hadde hatt.

– Kristne i Nord-Norge, Trøndelag, Karmøy, Telemark og Østfold har fått brev med sterke anklager signert i mitt navn. Og dette like etter at jeg har prekt i menigheter der, forteller Johnsen.

Han forteller også at et brev skal ha vært sendt i hans kones navn adressert til to menighetsråd.

– Her står det jeg har hatt en hjerneoperasjon og at folk må være forsiktige med meg, forteller Johnsen.

– Tragikomisk

Tv-gründeren Jan Hanvold har også blitt offer for flere falske brev. Først ønsket ikke Hanvold noe oppmerksomhet rundt saken, men etter at noen la ut falske brev i sosiale medier har tv-sjefen følt seg tvunget til å gå ut offentlig og dementere innholdet.

En person i Gjøvik fikk et takkebrev fordi han hadde donert eiendommen sin til Visjon Norge. Trær og beplanting ville bli fjernet på nyåret, het det i brevet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg ringte til vedkommende og forklarte at dette ikke var tilfelle, sier Hanvold.

– Det er jo tragikomisk. Du må le av det. Samtidig er det eldre mennesker som sliter med nerver og frykt, og de aner ikke hvem vi er.

– Riktig kontonummer

En annen adressat fikk først et brev der han ble bedt om å gi et større beløp til kanalen. Da Hanvold gikk ut i sosiale medier og beklaget innholdet med en forklaring om at det var falskt, fikk vedkommende et nytt brev.

Her beklaget en av de ansatte, Hans Jacob Bekken, brevet fra Hanvold. «Han tenker ikke alltid like rasjonelt når tallene blir blodrøde» stod det om Hanvold i brevet. Brevet ber samtidig mottakeren om å bli partner ved å betale 200 kroner.

– I det siste brevet lå det en faktura med vårt kontonummer, forklarer Hanvold.

Men også dette var falskt.

– Verst for kanalen

– Når jeg er en profilert programleder på Visjon Norge utsetter jeg meg for at sånne ting kan skje, sier Geir Apold, som leder Studio Direkte hver mandag, og er vikar for Jan Hanvold.

Han har selv blitt rammet av tre ulike brev signert i hans navn.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– To av brevene hadde seksuelt innhold og hadde blitt sendt til flere kvinner. Et av brevene handlet om penger, forteller Apold.

Han har i likhet med de andre, anmeldt brevene.

– Hva tenker du om at folk har brukt ditt navn til å spre falske rykter?

– Jeg prøver bare å forholde meg profesjonelt til dette. En ting er mitt navn, det er jeg ikke så redd for, det viktigste er å beskytte Visjon Norge.

– Syke mennesker

Jan Hanvold kan ikke forklare brevene med noe annet enn at det er «mange syke mennesker der ute».

– Vi har selvfølgelig folk som er imot oss, men jeg prøver å beskytte meg fra det. Det er nå flere av oss som har blitt hetset, men jeg ofrer ikke en tanke på sånn søppel, sier Hanvold.

Dagen har vært i kontakt med politiet i Øvre Eiker. De bekrefter å ha mottatt en anmeldelse knyttet til brevene, men kan foreløpig ikke gi noen ytterlige kommentarer.

Les også:

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Innlegg av Dagen.

TV Visjon Norge

TV Visjon Norge ligger i Drammen, ble startet 24. mars 2003, sender hele døgnet og er den største kristne TV-kanalen i Norge med 60 medarbeidere.

Kanalen finansieres stort sett av gaver fra seerne.

Grunnlegger Jan Hanvold er redaktør og styreleder.

Les også
Pårørende reagerer på håndskrevne brev fra Visjon Norge
Les også
Advarer mot kristen fundamentalisme
Les også
Språkbruk i Visjon Norge
Les også
Hanvolds «crazy sjarm»
Les også
Visjon Norge-koden