Illustrasjonsbilde
Illustrasjonsbilde Foto: NTB Scanpix
Fikk besøk av beryktet bedrager på bedehuset
Del
Ingebjørg Brekke var totalt uvitende da den tidligere dømte bedrageren Marie Madeleine Larsen kom på visitt hos Bergens Indremisjon.

Det er fredag før påske, og Ingebjørg Brekke sitter på kontoret sitt i Betlehem, Bergens Indremisjon s lokaler.

En kvinne kommer inn. Hun er over 50 år gammel, fin i tøyet, og hun har en beskjeden fremtoning.

Foto: Faksimile av Dagbladet 22. juni 2012
Kvinnen tar ramser opp navnet på flere av de ansatte i indremisjonen, og spør om noen er til stede fordi hun har behov for å snakke om troen sin.

– Det virket som om hun kjente forsamlingen, sier Brekke til Dagen.

– Hun virket veldig sympatisk, og ville ikke forstyrre. Det var jeg som inviterte henne inn på kontoret mitt, fortsetter hun.

Spilte på godvilje

Brekke, som er barne- og familieleder i menigheten, forklarer at kvinnen la ut om livet sitt, og at historien virket utrolig, men samtidig troverdig.

– Hun fortalte at hun tidligere hadde hatt kreft, men at hun hadde blitt frisk igjen, sier Brekke.

– Og nå hadde hun fått tilbakeslag, legger hun til, og sier at de to snakket sammen i minst én time.

– Det hele var veldig overbevisende, sier hun.

Ba aldri om penger

Den 27. mars lå det flere centimeter snø på bakken i Oslo. Ekstremværet som hadde rammet hovedstaden en natt i forveien førte til full stans i flytrafikken , og flere tusen passasjerer ble sittende snøfast på Gardermoen.

– Kvinnen fortalte meg at flyet hennes var blitt kansellert og at hun ikke hadde penger til å ta bussen til Oslo. Hun manglet 525 kroner, sier Brekke.

– Men hun ba meg aldri direkte om penger, og jeg opplevde det ikke ubehagelig på noen som helst måte.

PÅ KONTORET: Ifølge Ingebjørg Brekke var det i denne stolen bedrageridømte Maria Madeleine Larsen satt og fortalte om livet og troen sin. Foto: Astrid Dalehaug Norheim
 

Brekke forteller at hun likevel stusset over at vedkommende var på reise uten penger.

– Hun sa at hun bare hadde litt lommerusk på seg. Jeg hadde ikke kontanter, så derfor hadde jeg heller ikke noe å gi, sier Brekke.

Googlet navnet

Da kvinnen, som presenterte seg som Marie Madeleine, var på vei ut, ønsket Brekke å få telefonnummeret hennes slik at hun kunne ringe for å høre om hun hadde kommet seg hjem til Oslo.

– Men telefonnummeret var ikke i bruk da jeg prøvde å ringe senere på kvelden, sier Brekke.

– Jeg googlet navnet hennes, som jeg for så vidt syntes var spesielt for en kvinne på den alderen, og skrollet nedover skjermen til ansiktet hennes dukket opp.

Brekke forteller at hun klikket på bildet og kom til en Dagbladet-artikkel fra 2012, med følgende overskrift: «Her blir Norges frekkeste kvinne hentet av politiet . »

– Haken min datt, og det første som slo meg var at tenk om hun dukker opp i hjemmet mitt, sier Brekke.

– Hjelpe meg!

Besøkte Stavanger-kirker

Dagbladet har skrevet flere saker om Marie Madeleine Larsen , som opererer under en rekke ulike alias og er dømt for flere lovbrudd ved tidligere anledninger. De fleste artiklene er imidlertid datert noen år tilbake.

I nyere tid er det Aftenbladet som har omtalt kvinnen. Det var nemlig i Stavanger hun viste seg sist.

«En eldre kvinne har de siste dagene oppsøkt flere menigheter i Stavanger», skriver avisen, som blant annet har intervjuet Gry Anette Tørring i Radio Sørvest, tilknyttet Norsk Luthersk Misjonssamband .

– Hun var ekstremt troverdig og jeg var i hjelpemodus. Hun fikk det jeg hadde i lommeboka, sier Tørring om møtet med svindleren hun ikke er i tvil om at er Marie Madeleine Larsen.

Ifølge Aftenbladet har kvinnen vært innom både Salem , IMI-kirken og Fjelltun bibelskole på Mariero de siste dagene. Politiet har vært maktesløse fordi det ikke har foreligget noen anmeldelse på henne, men kommer likevel med en advarsel:

– Vi har fått flere tips. Hold på lommeboka, sier vaktleder i Rogaland politidistrikt Arne Gilje til avisen.

I Bergen har ikke politiet noen umiddelbare opplysninger å komme med til Dagen.

– Jeg kjenner ikke til at vi har mottatt noen anmeldelser av slik karakter denne uken, er det eneste politiførstebetjent Rikke Bruland på brann- og tyveriavsnittet ved Bergen sentrum politistasjon har å si.

Ga henne penger

Daglig leder Steinar Opheim i organisasjonen Tent kan fortelle at også han har møtt Marie Madeleine Larsen. Opheim ble først oppmerksom på identiteten hennes og svindelen da han leste en gammel avisartikkel for noen dager siden.

– Dette skjedde for et par år siden, og minnene er vage, men jeg kjente umiddelbart igjen historien, sier Opheim til Dagen.

Opheim forteller at kvinnen ba om å få låne penger, og at han derfor ga henne et par hundrelapper.

– Hun insisterte på å betale tilbake, sier han.

Angrer ikke

Selv om Tent-lederen nå innser at han har blitt utsatt for en svindel, angrer han ikke på at han ga etter.

– Egentlig er det fint at folk responderer på denne typen historier og ønsker å hjelpe en kvinne som tilsynelatende er i nød, sier han.

– Jeg håper ikke vi blir mindre gavmilde av episoder som dette, legger han til før han avslutter:

– Vi får håpe at hun brukte pengene til noe fornuftig.

--------

* Har du eller din menighet hatt kontakt med kvinnen?

Ta kontakt med oss: redaksjonen@dagen.no

tent,steinar opheim,Fjelltun bibelskole,norsk luthersk misjonssamband,imi-kirken,gry anette tørring,ingebjørg brekke,bergen indremisjon,bedrageri,bergens indremisjon,marie madeleine larsen,svindel,nyheter