BURDE VARSLET: Den offentlige australske overgrepskommisjonen mener at Hillsong-pastor Brian Houston tok for lett på det da pastorens far, Frank Houston, ble anklaget for overgrep. Foto: Hillsong

– Lot faren slippe for lett i overgrepssak

Hillsong-leder Brian Houston fulgte ikke menighetens egne retningslinjer i behandlingen av overgrepsanklagene mot hans egen far, Frank Houston, mener en australsk kommisjon.

Den offentlige overgrepskommisjonen i Australia, Child Sex Abuse Royal Commission, slår fast at Brian Houston sammen med andre ledere i Hillsong-menigheten lot være å melde fra til politiet om Houstons far, Frank, som hadde innrømmet et seksuelt overgrep i 1970 mot en gutt som var syv år da overgrepene startet. I stedet lot de faren i stillhet trekke seg tilbake til pensjonisttilværelsen.

LES: Overrasket over dom mot IMI-kirken

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det skulle vært oppnevnt en kontaktperson for offeret, som ble misbrukt i seks år, ha utspurt Frank Houston om hendelsesforløpet, protokollført hva som ble sagt og rapportert saken til politiet. Ingen av delene ble gjort.

Tilbudt penger

Overgrepskommisjonen fikk vite at gutten var blitt tilbudt et pengebeløp, og denne uka forsvarte Hillsong-ledelsen sin pastor ved å si at det umiddelbart ble tatt affære mot Frank Houston da saken ble kjent for dem.

Det påpekes at overgrepet fant sted lenge før Hillsong-menigheten ble opprettet og at det aldri var kommet opp at en hendelse så langt tilbake i tid skulle anmeldes. Heller ikke offeret ønsket å gå til politiet.

– Vi er sikre på at det pastor Brian gjorde da han fikk høre hva faren hadde foretatt seg, ble gjort i beste mening med tanke på offeret, heter det i en uttalelse fra menigheten.

– Helvete

Hillsong-leder Brian Houston sier det var «et rent helvete» å konfrontere sin egen far med beskyldninger om seksuelle overgrep mot barn. Han er fortsatt sterkt preget av dette, 16 år senere.

Inngangen til et nytt årtusen var ikke lett for lederen av Hillsong, menigheten i Sydney i Australia som har vokst til en stor, internasjonal bevegelse med menigheter i Storbritannia, USA, Sverige, Frankrike, Danmark, Ukraina og Sør-Afrika, og som inspirerer pinsekarismatiske menigheter i enda flere land, deriblant Norge.

Hillsong-bevegelsen har vist seg å kommunisere særlig godt til unge mennesker, ikke minst ved bruk av musikk. Blant dem som har funnet seg til rette i en slik menighet, er popstjernen Justin Bieber.

I Norge har Oslo Kristne Senter tette bånd til Hillsong gjennom nettverket Hillsong-family. OKS-pastor Thomas Åleskjær var et helt år på bibelskole i Australia i sine noe yngre dager, før han overtok etter sin far, Åge. Også Intro-menighetene i Norge er med i Hillsong-family.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Seksuelle overgrep

I et åpenhjerting intervju med TV-kanalen Sky News forteller Brian Houston ikke bare om de lysere sidene av livet med Hillsong, men også om de mørkere.

Den største utfordringen i predikantens personlige liv var da han ble nødt til å konfrontere sin egen far, Frank Houston, med anklager om seksuelle overgrep mot barn.

I et intervju i programmet Sky News Live snakker Houston om kritikken han har fått fra overgrepskommisjonen. Han innrømmer at han skulle ha rapportert hendelsene faren var involvert i til politiet, men benekter at han gjorde noe forsøk på å dekke over dem.

Tilsto

Frank Houston tilsto i 2000 et overgrep mot en gutt i New Zealand 30 år tidligere, og sønnen, som på dette tidspunktet var leder for den australske pinsebevegelsen, måtte forestå avsettelsen av sin egen far som seniorpastor i Hillsong.

I august 2007, tre år etter Frank Houstons død, kom det påstander om ytterligere overgrep. Han skal tidlig på 1980-tallet ha forgrepet seg på en ung mann som var under utdannelse for å bli pastor.

I 2014 vedgikk Brian Houston at faren var skyldig i enda flere overgrep mot barn.

Sviktet

Brian Houston har latt seg intervjue i forbindelse med at overgrepskommisjonen la fram en rapport fredag. Der kritiseres han for å ha sviktet i behandlingen av saken som omhandler hans egen far.

Kommisjonen har undersøkt hvordan pinsebevegelsen i Australia har håndtert anklager om tre tilfeller av seksuelle overgrep mot barn, det ene knyttet til Hillsong-menigheten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Konklusjonen er at Brian Houston sviktet i behandlingen av Frank Houston-saken og at Hillsongs egne retningslinjer ikke ble fulgt.

Les også
– Menighet undergraver domstolen
Les også
Overrasket over dom mot IMI-kirken
Les også
Religion, ekstremisme og veien videre sammen
Les også
Dypt uenig i dom mot IMI-kirken
Les også
– Vanskelig dilemma